Lacul Roșu va fi conservat de Apele Române prin PNRR

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret a finalizat procedura de achiziție și a semnat contractul de servicii de proiectare faza D.A.L.I. aferente proiectului „Lucrări de conservare a Lacului Roșu, județul Harghita”.

Proiectul face parte din investiția nr.4 (I4): „Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații”, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul Componentei 1 – Managementul Apei.

Obiectul contractului îl constituie realizarea documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), în urma cărora se vor stabili soluțiile tehnice și costurile aferente implementării acestora. Scopul final este reducerea fenomenului de colmatare a Lacului Roșu prin reducerea volumelor de aluviuni tranzitate în cuveta lacului.

Lacul Roșu s-a format în anul 1837, în urma unei mari alunecări de teren care a afectat masa depozitelor deluviale de la baza masivului Ghilcoș, barând valea Bicazului în sectorul de confluență cu pârâul Suhardului. Încă de la formare, cuveta lacului a suferit un proces lent, dar continuu de colmatare, aluviunile depuse având ca origine eroziunea fluvială a bazinelor afluente și a versanților adiacenți, precum și aportul aluvionar al râului Bicaz și pâraielor Oaia, Licaș, Ghilcoș și Suhard.

La acestea se adaugă spălările din zona versanților limitrofi, dar și componenta organică, rezultantă a vegetației instalate mai ales pe brațele pâraielor Oaia și Suhard. Stadiul actual în care se află impune luarea de măsuri de reducere a fenomenului de colmatare, fiind necesare intervenții atât în zona lacului, cât și pe râul Bicaz și pâraiele Oaia, Licaș, Ghilcoș și Suhard.

Valoarea contractului este de 300.000 lei (fără TVA). Durata de prestare a serviciilor este de 4 de luni de la data semnării, dar nu mai târziu de 30 iunie 2023.

PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...