Laura Codruţa Kovesi, invitată să se adreseze Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European pe tema funcţionării Parchetului European

Publicat: 11 iun. 2021, 15:15, de Raluca I. Heroiu, în Internațional , ? cititori
Laura Codruţa Kovesi, invitată să se adreseze Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European pe tema funcţionării Parchetului European
Laura Codruta Kovesi

Procurorul şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a fost invitat pentru a se adresa Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European pe tema funcţionării instituţiei pe care o conduce.

„Mulţumit că, la solicitarea Grupului Renew Europe, Laura Codruţa Kovesi va fi invitată la Conferinţa Preşedinţilor pentru a discuta pe tema lansării Parchetului European şi a provocărilor acestuia. Va fi abordată tema riscurilor pentru funcţionarea sa, astfel încât să poată combate corupţia în Uniunea Europeană”, a scris Dacian Cioloş, preşedinte al grupului Renew Europe, pe Twitter.

Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office, EPPO) a intrat în funcţiune la data de 1 iunie.

„Succesul nostru este o chestiune de credibilitate a Uniunii noastre”, a declarat fosta şefă DNA, care a subliniat că înfiinţarea acestei instituţii a necesitat „mai mult de două decenii de discuţii şi negocieri politice dificile”.

Rolul EPPO

Conform unui comunicat al Comisiei, Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE.

Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli și venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre.

Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European.

„Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetățenilor noștri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu strictețe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

Un număr de 22 de state membre ale UE participă la această cooperare consolidată.

Parchetul European este condus de Laura Codruța Kövesi. Sediul central al instituției este la Luxemburg.