Laureat al Premiului Goncourt, biruit de Covid-19

Scriitorul Michel Host, laureat al Premiului Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză, a murit după ce s-a infectat cu Covid-19, după cum au anunţat surse din anturajul său.

Michel Host a câştigat Premiul Goncourt în 1986 cu romanul „Valet de nuit”, despre un antierou care rătăceşte prin Paris şi îşi caută tatăl dispărut. Cartea, care a divizat criticii, a generat vânzări modeste pentru un Goncourt: 70.000 de exemplare, a afirmat Le Figaro 20 de ani mai târziu. Născut Yves Chavatte în 1942 la Furnes (Belgia) din părinţi francezi, acest scriitor a păstrat toată viaţa o mare discreţie.
Specialist în literatura „Secolului de Aur” (secolele al XVI-lea şi al XVII-lea), Michel Host era, la momentul acordării premiului, profesor la Centrul Naţional pentru Învăţare la Distanţă (Cned).

Un excelent traducător de spaniolă

El s-a făcut remarcat în 1983 cu un prim roman de 700 de pagini, „L’Ombre, le Fleuve, l’Eté”, în care o tânără americană aflată la un pas de moarte evocă vocile, feţele şi evenimentele care i-au marcat scurta existenţă. Ulterior, el a avut o carieră de romancier, nuvelist şi poet, fiind publicat de edituri precum Fayard şi Calmann-Lévy.

Cel mai recent, Michel Host a fost cronicar al revistei online „La Cause littéraire”. „El ne-a luminat cu umorul său, cu perspicacitatea sa, cu imensa sa cultură literară”, a scris directorul acestei reviste, Léon-Marc Lévy, salutând „un scriitor remarcabil şi un excelent traducător de spaniolă„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole