Le consumăm zilnic și ne îmbolnăvesc pancreasul

Publicat: 03 sept. 2023, 13:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Le consumăm zilnic și ne îmbolnăvesc pancreasul

Carne roșie, mezeluri, pâine albă, băuturi carbogazoase, dulciuri … Sunt alimente pe care le consumăm zilnic și nu știm că ne afectează pancreasul.

Știm că persoanele afectate de diabet trebuie să facă față hiperglicemiei, din cauza rezistenței la insulină. De aceea, trebuie să avem grijă de acest organ. Pancreatită acută, pancreatită cronică, cancer, diabet… sunt boli legate de disfuncțiile pancreatice rezultate dintr-un stil de viață dezechilibrat.

Pași spre sănătate

Un prim pas pentru protejarea pancreasului îl reprezintă o alimentație cu multe fructe și legume bogate în fibre. Acestea sunt benefice, deoarece încetinesc trecerea zahărului în sânge și astfel se evită ridicarea bruscă a nivelului glicemiei, explică Raphael Gruman, nutritionist, în revista Top sante.

Al doilea pas: limitarea consumului de carne roșie. Aceasta este bogată în grăsimi saturate și colesterol rău. De altfel, numeroase studii evidențiază legătura dintre consumul excesiv de carne roșie și cancerul pancreasului.

Renunțarea la mezeluri este al treilea pas spre sănătatea pancreasului. De ce? Pentru că mezelurile conțin nitriți și nitrați, care deschid calea cancerului colonului. Dar multe studii de dată recentă indică faptul că nitriții și nitrații măresc riscul de cancer al pancreasului,  al sânului, al vezicii, prostatei, dar și al stomacului. În acest sens, un studiu suedez arată că doar 50 de grame de carne transformată în mezel mărește cu 19% riscul de cancer al pancreasului.

Pâinea albă are un indice glicemic ridicat, ca de altfel toate cerealele rafinate. Acestea cer mai multă  energie  din partea pancreasului pentru a ține sub control glicemia. În cazul unui consum excesiv de alimente cu indice glicemic ridicat, evident se va ajunge la ”oboseala” pancreasului.

Zahărul din băuturile carbogazoase și din prăjituri mărește nivelul insulinei, ceea ce contribuie cu siguranță la dezvoltarea celulelor canceroase ale pancreasului, subliniază Noel T. Muller, coordonatorul unui studiu al Universității din Minnesota. Specialistul spune că a bea mai mult de două pahare de băuturi carbogazoase pe săptămână ar mări riscul de cancer al pancreasului cu 87%.

De asemenea, pancreasului nu-i place alcoolul. Pancreatita cronică este rezultatul direct al abuzului de alcool.

Un organ indispensabil

Pancreasul are 15 cm lungime și este situat în abdomen, în spatele stomacului. Este organul indispensabil pentru producerea mai multor enzime necesare digestiei. De exemplu, amilaza care permite degradarea amidonului, lipaza care favorizează absorbția grăsimilor alimentare. Sub forma sucurile pancreatice, ele se deversează în intestinul subțire prin canalul pancreatic și participă la digestia alimentelor.

De asemenea, pancreasul are funcția de a regla glicemia. Este singurul organ care are capacitatea de a produce insulină și glucagon. Insulina permite reducerea nivelului de zahăr din sânge, în timp ce glucagonul îl crește.