Lecția incredibilă de „covidare” a Suediei

La ora actuală, Suedia și Belarus sunt singurele state din Europa unde epidemia de COVID-19 se stinge treptat. Dar, modul prin care a ales Suedia să gestioneze criza provocată de pandemia de coronavirus este incredibilă și nu mai lasă loc la nicio interpretare.

Imediat după apariția primelor cazuri de COVID-19, politicienii suedezi au decis ca în toată această perioadă de criză toți suedezii vor trebui să respecte regulile și recomandările făcute de către epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell. Practic, de la declanșarea pandemiei de coronavirus, Andres Tegnell a devenit adevăratul comandant al Suediei, ceea ce a provocat o mulțime de comentarii în toată lumea mai ales din cauza modului în care a acționat.

Dar de ce au ales politicieinii suedezi să meargă pe mâna lui Anders Tegnell? Foarte simplu. Anders Tegnell este un expert care a lucrat împotriva Ebola în Zair și împotriva epidemiilor în Laos. A învățat cum influențează o pandemie societatea și cum trebuie acționat ca să se limiteze consecințele. Timp de 20 de ani a participat alături de virusologi din toate țările pentru a pune la punct un plan de acțiune în caz de pandemie. Acest plan prevedea măsuri graduale în funcție de condițiile locale și de modul în care evoluează epidemia. Ca atare, politicienii suedezi i-au acordat toată încredere lui Anders Tegnell chiar dacă au apărut atacuri, atât din interior cât și din exterior, la adresa sa și mai ales că a fost supus la presiuni uriașe pentru a urma exemplul celorlalte țări.

S-a mers până acolo încât a fost amenințat cu moartea, atât el cât și familia lui, fapt pentru care a cerut protecția autorităților suedeze. Dar el nu a cedat presiunilor și amenințărilor și politicienii suedezi au mers pe mâna lui! De ce? Pentru că Anders Tegnell a înțeles că pandemia este gravă, dar nu în măsura în care să impună măsuri severe. A analizat cu calm evoluția, a văzut că persoanele vulnerabile sunt cele în vârstă, cu boli multiple și instituționalizate, fapt pentru care a luat măsuri pentru a micșorarea consecințele. El a explicat foarte clar și cu mult calm că numărul mare de decese din primele trei luni s-a datorat unor deficiențe cumulate în ani de zile în care statul nu a dat atenție acestui sector. Adică, personal medical puțin, slab pregătit și insuficient dotat. Aceste deficiențe au fost remediate rapid dar au provocat multe decese.

Nu doar Suedia a fost în această situație cu casele de bătrâni, dar ea a fost arătată cu degetul pentru a se crea presiune pe decidenți. Numai că Anders Tegnell a explicat că nu era normal să se ia măsuri pentru întreaga populație pentru o problemă punctuală. Și, ca atare, de acea nu a impus reguli, ci a venit doar cu recomandări: distanțarea socială, igiena riguroasă și evitarea grupurilor mai mari de 50 de persoane, munca de acasă și izolarea la domiciliu numai dacă ai simptome. Masca nu a considerat-o necesară deoarece ea nu protejază omul sănătos, iar atunci când nu poate fi folosită corect ea devine focar de infecție.

Mai mult, pentru Anders Tegnell, carantina nici nu a intrat în discuție deoarece, în opinia sa, ea ar fi provocat mai multe victime prin scăderea imunității, prin provoacarea de boli psihice și frustrare și, automat, ar fi dus la oprirea activităților economice, cu efecte grave pe termen mediu și lung. Astfel, Anders Tegnell a ales să ceară colaborarea conștientă a populație pe care a informat-o zilnic, cu calm, despre evoluția epidemiei. Niciodată nu s-a făcut referire la „virusul ucigaș”, la moartea în chinuri prin sufocare sau la sechele care îți fac restul vieții un chin. Din contra, toate intervențiile sale au fost pentru crearea unui climat de încredere, calm și siguranță.

Și, astfel, viața suedezilor a continuat să se desfășoare normal ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Copiii au mers la grădinițe și la școlă, restaurantele, terasele și barurile au rămas deschise, mijloacele de transport au funcționat normal, cinematografele, sălile de spectacol și magazinele au fost deschise și toată lumea a mers la serviciu. Nimeni nu a fost amenințat cu represiuni de către autorități și nici nu s-a pus problema ca asimptomatici să fie internați. Ba mai mult, la formele ușoare și medii, nu a fost considerată necesară internarea persoanei în cauză. S-a mers pe un număr mare de teste pentru a vedea gradul de infectare și numărul de îmbolnăviri. Astfel, s-a ajuns foarte repede la stabilirea unui tratament corect iar mortalitatea a scăzut rapid de la 34% în luna martie și aprilie la 4% în iunie iar acum este sub 0,1%. Numărul total al celor ajunși la ATI este de 2.400 persoane în cinci luni, iar de mai bine de o lună de zile nu se mai internează nimeni la ATI cu simptome de COVID-199.

Toate aceste măsuri impuse de către epidemiologul șef al Suediei au făcut ca viața suedezilor să se desfășoare aproape de normal. Acest aspect este acum extrem de apreciat de către suedezi, fapt pentru care ei îl consideră pe Anders Tegnell un erou. De la amenințări cu moartea s-a ajuns astăzi ca Anders Tegnell să primească buchete de flori în cantități la care florăriile nu mai fac față și, ca atare, l-au rugat să accepte să le primească eșalonat.

Strategia privind combaterea epidemiei de COVID-19 a lui Anders Tegnell a dat roade, iar viața economică, socială și culturală a Suediei a funcționat și funcționează aproape de parametrii normali și, astfel, epidemia se stinge treptat. Practic, politicienii suedezi au înțeles că în momente de criză nu trebuie să lași biciul pe mâna maimuțelor!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...