Legătura neștiută până acum dintre vitamina D și sindromul colonului iritabil. Ce spun oamenii de știință
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/vitamina-d1.jpg)
Simptomele colonului iritabil nu vă dau pace? Oamenii de știință au o veste bună! Vitamina D ar putea ameliora simptomele pacienților care suferă de sindromul colonului iritabil, prin efectele sale benefice asupra factorilor psihologici și inflamației.
S-a observat o îmbunătățire semnificativ mai mare a simptomelor
Un total de 90 de pacienți cu sindromului colonului iritabil (IBS) au participat la acest studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo. Participanții au fost selectați aleatoriu pentru a primi fie 50 000 UI de vitamina D3, fie un placebo, o dată la două săptămâni, timp de 6 luni. Pacienții au raportat simptomele IBS la momentul inițial și lunar în timpul perioadelor de intervenție.
Pe parcursul perioadei de intervenție de 6 luni, s-a observat o îmbunătățire semnificativ mai mare a simptomelor. E vorba de dureri abdominale, flatulență, zgomotele intestinale și simptomele gastrointestinale generale la pacienții care au primit vitamina D, comparativ cu grupul placebo.
Deficiența de vitamina C provoacă probleme la oase și mușchi
Vitamina D este una dintre numeroasele vitamine de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos. Aceasta joacă un rol crucial în menținerea echilibrului calciului în sânge și oase, precum și în formarea și menținerea oaselor.
Specialiștii spun că o persoană are nevoie de vitamina D pentru ca organismul să poată utiliza calciul și fosforul pentru a forma oasele și a susține țesuturile sănătoase. În cazul unei deficiențe cronice sau severe de vitamina D, scăderea absorbției calciului și fosforului de către intestine duce la hipocalcemie (niveluri scăzute de calciu în sânge).
Acest lucru conduce la hiperparatiroidism secundar, când glandele paratiroide hiperactive încearcă să mențină nivelurile normale de calciu în sânge.
Cele mai bune surse de vitamina D
Cea mai bună sursă de vitamina D rămâne soarele. Cu toate acestea, persoanele cu pielea mai închisă la culoare și persoanele în vârstă pot să nu obțină suficientă vitamina D din lumina soarelui. Vitamina D se poate lua și din alimentație, de aceea e indicat să introduceți în dietă ouă și lactate, pește (macrou, somon, sardine, ton), cereale, nuci, ficatul de vită, mazăre, ciuperci, fructele și sucul de portocale.