Legături primejdioase la nivel înalt: Kövesi dezvăluie sute de plângeri în ancheta vaccinurilor Pfizer!

Publicat: 18 mart. 2024, 15:55, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
Legături primejdioase la nivel înalt: Kövesi dezvăluie sute de plângeri în ancheta vaccinurilor Pfizer!

Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European (EPPO), a făcut declarații șocante despre dosarul vaccinurilor Pfizer, în contextul pandemiei COVID-19.

Kövesi a dezvăluit că instituția pe care o conduce a primit sute de reclamații legate de achiziția vaccinurilor Pfizer, motiv pentru care s-a decis deschiderea unei anchete.

„Ancheta este încă în curs și este un caz complex. Deocamdată, nu putem divulga mai multe informații, având în vedere că investigația este în desfășurare”, a explicat Kövesi.

Anunț oficial

În octombrie 2022, EPPO a confirmat oficial că derulează o anchetă legată de modul în care Uniunea Europeană a achiziționat vaccinuri COVID-19.

Confirmarea a venit în urma unui interes public ridicat, însă fără a oferi detalii suplimentare despre investigație la acel moment.

Context european

Investigația EPPO se axează pe numeroasele plângeri privind procesul de achiziție a vaccinurilor.

Sunt investigate atât achiziția centralizată efectuată de Comisia Europeană, cât și achizițiile ulterioare realizate de statele membre.

Controversele includ gestionarea documentelor de către Comisia Europeană.

Publicația Der Spiegel a arătat că multe e-mailuri și mesaje text au fost șterse sau nu sunt arhivate corespunzător.

Ce legătură este între Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer

Publicații precum Politico și New York Times au adus în discuție legăturile strânse dintre Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în contextul negocierilor pentru contractul de vaccinuri.

Educația medicală a lui Von der Leyen și profesia soțului său au fost menționate ca posibile avantaje în aceste negocieri.

Curtea de Conturi Europeană și Ombudsmanul European au ridicat întrebări legate de transparența procesului de negociere, dar s-au lovit de un zid de tăcere.

În așteptarea rezultatelor

În timp ce ancheta EPPO continuă, detaliile rămân limitate.

Publicul și instituțiile așteaptă rezultatelor investigației, care ar putea aduce lumină asupra modului în care s-au desfășurat achizițiile de vaccinuri în Uniunea Europeană.