Legea 5G a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Proiectul de lege 5G a trecut luni prin Senat, unde a primit vot favorabil, cu 117 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”. Senatul era și camera decizională.

Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

Proiectul legii 5G a fost însă amendat de senatori. Principalele modificări se referă la prelungirea de la 5 la 7 ani a perioadei de utilizare a echipamentelor și tehnologiilor de la un furnizor neautorizat.

Art. 7, alineatul 2 arată că „În situaţia retragerii autorizării potrivit alin. (1), tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani de la data retragerii autorizării, cu excepția celor din nucleul rețelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani.”

De asemenea, articolul 10 spune că „Tehnologiile, echipamentele și programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obțin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu excepția celor din nucleul rețelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani, perioade ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”

Acum urmează să vedem probabil, normele de aplicare și să vedem cum aplică Guvernul legea pe care a creat-o. ȘI, evident, este așteptată licitația pentru un nou spectru de frecvență, astfel încât conectivitatea 5G să se poată dezvolta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...