Totul despre legea care reglementează activitatea micilor prestatori casnici

Legea care reglementează activitatea micilor prestatori casnici a primit vot final în Camera Deputaților. De acum înainte, menajerele, bonele, îngrijitorii, instalatorii și toți cei care prestează diverse activități casnice vor primi tichete, pe care le preschimbă apoi în bani la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Proiectul, inițiat anul trecut de Ministerul Muncii, urmărește să reducă munca la negru. Unii deputați s-au plâns însă că noua lege va fi un eșec.

Proiectul a fost inițiat de Raluca Turcan, pe vremea când era ministru al Muncii. Deputata PNL a spus că noua lege urmărește nu doar să reducă munca la negru, ci  le oferă celor care prestează diverse activități casnice posibilitatea de a deveni asigurați la sistemul de pensii și cel de sănătate:

Valoare nominală a unui astfel de tichet este de 15 lei, numărul de tichete pe care îl primește un prestator de activitate casnică este cel negociat cu beneficiarul. Va exista o platformă digitală care să gestioneze acest tip de activitate. Tipurile de activități care pot fi prestate: menaj, îngrijire, croitorie, spălare rufe. prestatorul nu plătește nimic, contribuțiile sunt plătite de cei care beneficiază de acest tip de activități”.

„Cum a putut să-i bubuie cuiva în cap un astfel de sistem?”

De exemplu, dacă cineva vrea să angajeze o menajeră, accesează o platformă digitală, prin intermediul căreia cumpără tichetele pe care i le va da menajerei, iar aceasta va merge apoi la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă să chimbe tichetele în bani.

Va fi un eșec total acest sistem, după cum a spus deputatul Ionel Dancă:

„Cum a putut să-i bubuie cuiva în cap un astfel de sistem, o astfel de mașinărie complicată, birocratică, pentru săraca bonă, săracul domn Vasile, Gheorge, care tunde iarba în curtea cuiva care l-a rugat să-l ajute și dorește să-i plătească această muncă? Vă spun din start, stimați colegi, va fi un eșec total acest sistem, sunt bani aruncați.”

Deputatul PSD, Adrian Solomon a amintit că față de forma adoptată de Senat, proiectul a suferit unele modificări: „Am încercat la Comisie să facem o lege care să nu-l oblige pe nea Vasile sau nea Gheorghe care tunde iarba să meargă la AJOFM să încaseze peste o săptămână ceea ce a muncit el. De aceea, acest tip de activități au fost scoase din lege. În primul rând nu mai este o lege obligatorie, este o lege care dă posibilitatea să se folosească acest sistem de plată a relațiilor de muncă.
Noua lege prevede că persoanele care apelează la prestatori de servicii și cumpără tichete pot beneficia de impozite mai mici, iar șomerii și cei care încasează ajutoare social pot primi și ei astfel de ticgete, fără a-și pierde indemnizațiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...