Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, declarată neconstituțională

Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice va trebui modificată, după ce a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituţională a României. Astfel, mai mulți funcționari nu vor beneficia de o majorare salarială de 15%, cum prevedea actul legislativ.

Judecătorii au admis sesizarea liberalilor referitoare la modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017.

„Legea examinată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Totodată, întrucât prin acelaşi act normativ sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat, ar fi trebuit, pe de o parte, să se solicite informarea Parlamentului de către Guvern şi, pe de altă parte, să se stabilească sursa de finanţare, în acord cu cerinţele din Legea fundamental”, se precizează în minuta deciziei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor în luna octombrie și prevedea o majorare a salariilor funcţionarii publici şi personalului contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi din serviciile Parlamentului.

Conform textelor adoptate, „funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”, fiind, astfel, eliminată interdicţia cumulului acestei majorări cu majorarea acordată pentru activitatea legislativă.

Actul legislative a fost atacat de PNL la Curtea Constituţională, arătând că există diferențe majore între formele adoptate în Camera Deputaţilor și cea din Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...