Legile Educației. Părinții sunt de acord și nu prea, cu exmatricularea elevilor

Deciziile de exmatriculare și suspendare nu sunt rele, ci sunt bune, însă există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților (FNP), într-o postare pe Facebook. 

Cristache reacționează la aprobarea amendamentului care introduce exmatricularea ca prevedere în legea învățământului preuniversitar, dezbătută și vineri, 21 aprilie, în Comisia de învățământ din Camera Deputaților.

  • Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9 dimineața și 9 seara.

”Deciziile de exmatriculare și suspendare nu sunt rele, ci sunt bune, însă există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem.

Astfel, răul este mutat din școală în stradă. Un copil care ar putea fi reabilitat poate deveni, peste noapte, un infractor. Trebuie să acordăm mare atenție la tot ceea ce ne dorim. Sunt de acord cu sancțiunile mai aspre, dar nu ar trebui să ne oprim doar la fapta de exmatriculare, ci să ne concentrăm și pe reabilitare. Este nevoie de mare atenție!”, a scris Cristache pe Facebook.

Ministra Educației, Ligia Deca, prezentă la Comisia de învățământ în cadrul dezbaterilor de vineri, 21 aprilie, a declarat că Ministerul susține acum acest amendament având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală:

“Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ. Sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca la Parlament, scrie edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...