„Legiuitorii sub steag”: Ninel Peia vrea ca parlamentarii să lupte în caz de război, cot la cot cu cetățenii

Publicat: 03 iul. 2025, 19:42, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
„Legiuitorii sub steag”: Ninel Peia vrea ca parlamentarii să lupte în caz de război, cot la cot cu cetățenii
sursa foto: Facebook

Senatorul Ninel Peia propune ca toți parlamentarii români să lupte în caz de război război, fără excepție, odată cu toți ceilalți cetățeni. El consideră că imunitățile și privilegiile în astfel de situații încalcă principiul egalității și dăunează onoarei instituțiilor statului.

Vor lupta parlamentarii în război?

Senatorul Ninel Peia a înregistrat la Senat o inițiativă legislativă ce stârnește dezbateri intense: toți parlamentarii ar trebui să fie mobilizați pentru apărarea țării, în condițiile unui conflict armat. În opinia sa, această scutire este „o rămășiță anacronică și rușinoasă” a unui sistem care i-a ferit mereu pe decidenți de consecințele directe ale propriilor hotărâri.

Există momente în istoria unui neam în care datoria și onoarea nu mai pot fi tăcute în numele comodității sau al excepțiilor croite în vremuri de tihnă. În fața unei primejdii pentru țară, nu există două categorii de cetățeni, unii care scriu legi și alții care le respectă cu prețul vieții. Toți suntem fiii aceleiași Românii, țară pe care am jurat, fiecare după puterile și rostul său, să o slujim cu viața dacă este nevoie”, a afirmat Peia.

Vezi și: Parlamentarii cu case în București nu vor mai primi bani de chirie. 21 de deputați, direct vizați

Unitate și solidaritate în caz de conflict armat

Inițiativa vine pe fondul unei tensiuni tot mai mari în regiune și reflectă dorința de a restabili un sentiment de echitate și solidaritate între cei care fac legile și cei care le pun în aplicare.

Să nu permitem ca în vremuri de restriște să se creadă că unii sunt chemați la sacrificiu, iar alții la adăpost”, a explicat senatorul.

Peia amintește exemple din trecut, , când oameni din toate categoriile sociale au murit pe front. In viziunea lui, actul normativ propus este „o lege a demnității naționale” și un pas necesar spre recâștigarea respectului public.

Adoptarea acestei legi nu înseamnă doar eliminarea unui privilegiu, ci restaurarea onoarei parlamentului în fața propriului popor”, conchide senatorul.