Legume de sezon, care nu trebuie să lipsească din dieta ta. Fac minuni pentru organism

Publicat: 09 sept. 2025, 10:01, de Corina Oprea, în LIFESTYLE , ? cititori
Legume de sezon, care nu trebuie să lipsească din dieta ta. Fac minuni pentru organism

Toamna aduce o explozie de culoare și nutrienți pe mesele noastre, iar mai multe legume specifice acestui sezon sunt esențiale pentru întărirea organismului și prevenirea bolilor. Fiecare dintre acestea are proprietăți nutritive unice, care contribuie la sănătatea sistemului imunitar, a inimii și a întregului organism.

Dovlecii, legume de nelipsit din cămară

Dovleacul este, din punct de vedere botanic, un fruct, dar din perspectiva culinară, este folosit ca legumă, fiind ingredient principal în preparate sărate. Acesta și semințele sale sunt bogate în vitaminele A, C, E și complexul B, esențiale pentru întărirea imunității și protecția ochilor.

Mineralele precum potasiul și magneziul, alături de antioxidanți, protejează pielea și susțin digestia. Semințele de dovleac, în mod special, au efect antiinflamator și contribuie la sănătatea prostatei și a vezicii urinare.

Sfecla: aliatul sănătății cardiovasculare

Sfecla este o sursă importantă de fier, potasiu, acid folic și antioxidanți, precum betalainele, dar și de nitrați care dilată vasele de sânge și reduc tensiunea arterială. Această legumă susține detoxifierea ficatului, funcția imunitară și sănătatea cognitivă, fiind totodată un aliat în combaterea inflamației.

Varza și broccoli: protecția sistemului digestiv și cardiovascular

Varza conține vitaminele A, C, K și B6, folat și fibre. Atât varza proaspătă, cât și cea murată, au proprietăți antioxidante și probiotice, contribuind la sănătatea digestivă și întărirea imunității. Broccoli completează lista legumelor-cheie cu vitaminele A, C și B6, minerale și fitonutrienți precum sulforafanul, luteina și zeaxantina.

Sulforafanul, în special, are rol în prevenirea cancerului și reglarea tensiunii arteriale, dar și în menținerea glicemiei, fiind util în prevenirea diabetului de tip 2.

Conopida și țelina: legume versatile pentru sănătate și siluetă

Conopida furnizează vitamine, minerale, fibre și antioxidanți care sprijină digestia, eliminarea toxinelor și mențin sănătatea cardiovasculară și oculară. Este recomandată și în curele de slăbire datorită conținutului scăzut de calorii.

Țelina, la rândul său, este bogată în vitamina K și potasiu și conține ftalide care reglează tensiunea arterială. Este de asemenea ideală pentru diete și menținerea unei greutăți sănătoase.

Ciupercile și gogoșarii: imunitate și energie

Ciupercile sunt o sursă valoroasă de fibre, vitaminele D și B, seleniu și antioxidanți, care sprijină sistemul imunitar și digestia. Ele contribuie la menținerea sănătății creierului și reglarea nivelului de glucoză în sânge. Gogoșarii, prin conținutul ridicat de vitamine A și C, carotenoizi și fibre, protejează vederea, stimulează sistemul imunitar și sprijină metabolismul, fiind de asemenea utili în controlul greutății.