„Deschide ușa, creștine!”: Câți ani împlinește Ștefan Hrușcă și de ce cântă colinde (VIDEO)

Publicat: 08 dec. 2021, 21:30, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
„Deschide ușa, creștine!”: Câți ani împlinește Ștefan Hrușcă și de ce cântă colinde (VIDEO)

Ștefan Hrușcă a devenit o prezență constantă în ultimii ani pe scena artistică a României, de Sărbători, prin interpretarea constantă a colindelor: le cântă de peste 25 de ani! Motiv de bucurie pentru unii, motiv de glume pentru alții, Hrușcă își continuă – în țară sau în străinătate, nestingherit, pasiunea pentru colinde!

Născut la 8 decembrie 1957, în localitatea maramureșeană Ieud, Ștefan Hrușcă a devenit cunoscut ca folkist, debutând în anul 1981 la Cenaclul Flacăra, alături de care a susținut peste o mie de spetacole. În ultimele aproape trei decenii, cântărețul emigrat după Revoluție în Canada, s-a dedicat colindelor, revenind în țară în fiecare iarnă pentru concerte în perioada sărbătorilor. În decembrie 2004, Administrația Prezidențială i-a conferit lui Ștefan Hrușcă Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, “pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Secretul longevității lui Hrușcă „la colindat”

O grămadă le ştiu de-acasă, din Leud, primele colinde. După aia am început să merg prin ţară şi am cules. Într-o primă fază singur, pe urmă l-am avut pe George Ţărnea cu mine şi m-a ajutat el foarte mult. Am continuat şi după ce s-a stins George. Am prieteni în ţară care sunt ca vestitorii: Ştefane, vezi că în zona aceea am o mătuşă care ştie câteva colinde, te interesează? Şi aşa ajung în multe locuri din ţară”, a spus la un moment dat Ştefan Hrușcă despre pasiunea sa pentru colinde.

Ştefan Hrușcă a scos în anii ’90 primul album de colinde, iar concertele  le-a început în 1993 și le ţine până în ziua de azi. Artistul dezvăluia, invitat fiinD la emisiuni TV și nu numai, secretul longevităţii sale. „„Eu cred că am fost un deschizător pentru mulţi care nici nu se gândeau să colinde. Sunt convins. Acum, unii sunt răutăcioşi. Mă rog, fiecare îşi spune părerea şi îşi face dreptatea lui. Dar e păcat să transformi colindul sau să-l batjocoreşti cum fac unii. Pentru că sunt sfinte lucrurile strămoşeşti”, a declarat Ştefan Hrușcă.

Cântărețul este stablit în Canada, unde…cântă colinde pentru români!