Letonia: Partidul pro-occidental de centru-dreapta al premierului Karins a câştigat alegerile

Partidul de centru-dreapta Noua Unitate al prim-ministrul în funcţie Krisjanis Karins a câştigat alegerile legislative din Letonia, potrivit rezultatelor finale publicate duminică seara, în timp ce partidele apropiate minorităţii ruse au înregistrat rezultate slabe, transmite AFP.

Noua Unitate a obţinut 18,97% din voturi şi devine prima forţă în parlament, cu 26 de deputaţi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Rezultatele scrutinului, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, sporesc şansele lui Karins de a fi însărcinat de către preşedintele Egils Levits să formeze următorul guvern de coaliţie în această ţară baltică cu o populaţie de de 1,8 milioane de locuitori.

 

„Cred că războiul din Ucraina a jucat foarte mult în favoarea domnului Karins şi a Noii Unităţi, pentru că sunt foarte puternici în domeniul afacerilor externe, ceea ce este foarte important pentru Letonia din punctul de vedere al securităţii naţionale”, a declarat politologul Filips Rajevskis pentru AFP.

În total, şapte formaţiuni vor fi prezente în parlamentul unicameral care are o sută de locuri. Două dintre ele, Lista Unită (Verzii şi partidele regionale, centru, 15 deputaţi) şi Alianţa Naţională (centru-dreapta, 13 deputaţi) par bine plasate pentru a se alătura Noii Unităţi în cadrul unei coaliţii care ar beneficia de o majoritate de 54 de deputaţi.

Doar un singur partid susţinut de minoritatea rusofonă, Stabilitate!, a depăşit pragul de 5%, obţinând 6,80%, care îi asigură 11 mandate, în timp ce formaţiunea istorică a vorbitorilor de limbă rusă, Armonie, cândva puternică, nu a reuşit să intre în parlament, obţinând doar 4,81% , la fel ca Uniunea Rusă din Letonia (pro-Kremlin, 3,62%).

Uniunea Verzilor şi a Ţăranilor (centru, social-democrat), care s-a clasat pe locul al doilea cu 12,44%, a obţinut 16 mandate, dar nu este văzută de Karins ca un potenţial aliat.

„Noua Unitate nu va intra într-o coaliţie cu partidele care îşi caută orientările politice în Rusia şi nici nu vom colabora cu Uniunea Verzilor şi a Ţăranilor. Alte opţiuni sunt deschise”, a declarat Krisjanis Karins pentru postul public LTV1.

Alte două partide, Progresiştii (stânga social-democrată) şi Letonia Mai Întâi (populişti) vor avea zece, respectiv nouă deputaţi.

Preşedintele Levits i-a invitat pe reprezentanţii partidelor care au intrat în parlament la o întâlnire luni, 3 octombrie.

Rezultatele alegerilor au confirmat declinul partidului social-democrat Armonie, apropiat de minoritatea rusofonă, care reprezintă 30% din populaţie. Ajunsă în mod regulat în fruntea alegerilor legislative timp de un deceniu fără să îşi găsească vreodată un aliat cu care să guverneze şi obţinând aproape 20% la alegerile din 2018, partidul a cunoscut de atunci un declin treptat, accentuat de cazurile de corupţie, care l-au făcut să piardă primăria capitalei Riga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...