„Liberty” Galați, singurul combinat siderurgic din România, în faliment de pe 7 iulie dacă ANAF nu aprobă Planul de Restructurare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/liberty-WhatsApp-Image-2025-07-03-at-20.54.13.jpeg)
Dacă ANAF nu aprobă Planul de Restructurare propus de administratorii concordatari pentru plata eșalonată a datoriilor către creditori, Tribunalul Galați va respinge planul, iar urmarea unei astfel de decizii a instanței va fi intrarea în faliment a Combinatului Siderurgic „Liberty”, singurul combinat siderurgic operațional din România.
„Liberty” Galaţi, în pragul falimentului
România ar putea rămâne fără o ramură industrială importantă, siderurgia, iar din exportator de laminate va deveni importator, dacă instanța de la Tribunalul Galați va respinge Planul de Restructurare a Combinatului Siderurgic „Liberty” din cauză că nu e îndeplinit cvorumul cu privire la ponderea creditorilor care trebuie să fie de acord cu acest plan.
În interviuri acordate cotidianelor din presa locală, Remus Borza, administrator concordatar al combinatului din partea Euro Insol SPRL, a declarat că în urmă cu trei săptămâni ANAF a votat împotriva planului de restructurare iar în condițiile în care pentru aprobarea planului este necesar un cvorum al creditorilor, prin votul împotrivă al ANAF instanța Tribunalului Galați va respinge planul de restructurare.
„Am avut două luni de zile pentru redactarea planului de reorganizare, lucru pe care l-am făcut cu echipa managerială, cu acţionarul, l-am depus în termen. Asta a însemnat 5 mai, ulterior datei de 5 mai, de la lege mai aveam încă 2 luni de zile pentru a obţine vot. Avem 1197 de creditori.
Avem nevoie pentru a cere omologarea la Tribunalul Galaţi de două condiţii: să fie minim două clase care votează planul şi minim 31% ponderea creanţei lor care votează planul din total creanţe. La momentul actual nu avem îndeplinite cele două condiţii cumulativ. Anume o singură clasă a votat planul de restructurare şi anume EXIM pe cele două linii de credit de câte 150 de milioane de euro date în numele şi în contul statului. Şi aici e clasa creditorului garantată.
Clasa creditorilor bugetari, ANAF-ul în urmă cu 3 săptămâni a transmis un vot împotrivă. Asta înseamnă că dacă până mâine nu îşi revizuieşte votul… avem aşteptări pentru că e o nouă conducere şi la Ministerul de Finanţe, de astăzi şi la ANAF.
În condiţii în care, în opinia mea, ca avocat în primul rând vorbesc, a fost un vot care nu are nicio justificare. Un vot care n-are niciun fundament juridic şi legal. Câtă vreme noi, prin planul de reorganizare, ne-am angajat să plătim creanţa bugetară la valoare nominală şi să o plătim chiar cu 12 luni mai devreme decât acceptaseră pe 27 martie ANAF-ul când a încheiat un proces verbal de eşalonare a creanţei bugetare pe 42 de luni. Şi noi i-am spus că le plătim în 30 de luni. Deci, le-o dăm cu un an mai devreme, le-o dăm 100%, din punctul meu de vedere”, a declarat Remus Borza în cadrul interviului acordat cotidianului „Monitorul de Galați”.
Singurul Combinat Siderurgic din România, între continuarea producției și faliment
Pe data de 5 martie, în dosarul nr 504/121/2025, Tribunalul Galați aproba intrarea companiei în concordat preventiv, numind doi administratori concordatari care să asiste administrația combinatului la întocmirea unui plan de restructurare și suspendând executările silite pentru o perioadă de 4 luni. Tribunalul a numit administrator concordatar consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL filiala Bucureşti.
Administratorii concordatari, Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL, dar și administrația „Liberty”, aveau obligația ca până pe data de 5 mai să depună la dosar și să comunice și creditorilor, un „Plan de Restructurare” a combinatului. Prin acest plan, este prevăzută plata eșalonată, pe 4 ani, a datoriilor în valoare totală de 4,7 miliarde de lei. Planul de restructurare a fost depus la dosar. L-au primit și creditorii. La un nou termen, pe 21 mai, instanța de la Secția a II-a Civilă a Tribunalului Galați a consemnat că a fost depus planul.
Instanța a constatat că mai multe firme creditoare au depus la dosar înscrisuri prin care cer respingerea Planului de restructurare. Aceste documente au fost transmise administrației combinatului și celor de la Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL, pentru negocieri cu firmele respective.
Acum, la încheierea termenului de patru luni acordat pentru procedura de concordat preventiv, instanța de la Tribunalul Galați va trebui să constate în ce măsură Planul de Restructurare a Combinatului „Liberty” este aprobat de creditori.
Dacă planul va fi aprobat, combinatul își va continua activitatea, cu respectarea angajamentelor de plată a datoriilor. Aici ar fi o problemă, deoarece sute de firme furnizoare își vor încasa banii abia în anul 4 și până atunci multe dintre acestea vor intra în faliment. Dacă Planul de Restructurare nu e aprobat de creditori, Combinatul Siderurgic „Liberty” va intra în faliment.