Liderii de tehnologie din companiile medii se confruntă cu obstacole de ordin inflaţionist şi o potenţială recesiune economică (studiu)

Publicat: 29 sept. 2022, 15:14, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Liderii de tehnologie din companiile medii se confruntă cu obstacole de ordin inflaţionist şi o potenţială recesiune economică (studiu)
Sursa foto: pixabay.com

Securitatea şi managementul riscurilor, strategiile de aplicaţii şi de integrare, precum şi infrastructura şi operaţiunile sunt primele trei priorităţi tehnologice în 2022 pentru companiile globale de tehnologie de dimensiuni medii, însă acestea se confruntă, deja, cu obstacole de ordin inflaţionist şi cu o potenţială recesiune economică, relevă un studiu Gartner, publicat joi.

„Pe măsură ce liderii de tehnologie din cadrul companiilor de dimensiuni medii se îndreaptă spre perioada de alocare a bugetelor pentru anul 2023, aceştia se confruntă deja cu provocări, inclusiv obstacole de ordin inflaţionist şi o potenţială recesiune economică. Datorită dimensiunii şi amplorii operaţiunilor lor, aceste categorii de companii sunt adesea primele care resimt efectele inflaţiei şi sunt cele mai susceptibile la a resimţi impacturi negative pe termen lung”, notează realizatorii cercetării.

Potrivit „Gartner CEO and Senior Business Executive Survey”, 86% dintre directorii executivi ai companiilor de dimensiuni medii şi-au exprimat convingerea că va exista o creştere semnificativă a inflaţiei, majoritatea lor anticipând că efectele inflaţioniste vor fi resimţite în următoarele 12 până la 36 de luni.

În acest context, consultanţii susţin că cel mai obişnuit răspuns la inflaţie în rândul directorilor executivi ai companiilor de dimensiuni medii a fost creşterea preţurilor, urmată de eforturile de optimizare a costurilor.

„În mod istoric, răspunsul la incertitudinea economică a fost reducerea costurilor, în loc de promovarea investiţiilor noi sau suplimentare. Cu toate acestea, într-o companie tipică de dimensiuni medii, cheltuielile IT reprezintă în medie 4,7% din veniturile totale, lăsând puţin loc pentru eforturile de optimizare a costurilor. În vremuri de incertitudine economică, investiţiile digitale trebuie să se alinieze la priorităţile de business şi să sprijine strategiile de flux de numerar ale departamentului financiar. Companiile de dimensiuni medii pot naviga cel mai eficient în inflaţie prin raţionalizarea portofoliilor lor de tehnologie, investind în acelaşi timp în soluţii care vor aduce atât angajaţilor, cât şi clienţilor beneficii financiare sau de productivitate IT”, a subliniat Mike Cisek, analist Gartner.

Analize suplimentare privind tendinţele IT identificate pentru companiile de dimensiuni medii vor fi prezentate în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo 2022, cea mai importantă serie de conferinţe din lume pentru CIO şi alţi lideri IT. Evenimentul va avea loc în: Orlando, Florida (17-20 octombrie), Tokyo, Japonia (31 octombrie – 2 noiembrie), Barcelona, Spania (7-10 noiembrie) şi India (14-16 noiembrie).

Sondajul Gartner a fost realizat în perioada martie – aprilie 2022 în rândul a 134 de directori şi lideri IT din cadrul unor companii de dimensiuni medii. Respondenţilor li s-a cerut să identifice proiectele IT active la momentul respectiv, care se corelează cu priorităţile lor tehnologice de top.