Liderii PNL susțin destrămarea coaliției: „Putem câștiga prezidențialele dacă ne rupem de PSD”

Publicat: 23 iun. 2024, 16:46, de Corina Oprea, în ALEGERI , ? cititori
Liderii PNL susțin destrămarea coaliției:
Liderii PNL susțin destrămarea coaliției: "Putem câștiga prezidențialele dacă ne rupem de PSD"

După încheierea alegerilor locale, lumea politică se concentrează acum pe cele prezidențiale. Se vorbește tot mai mult despre destrămarea coaliției PSD-PNL în contextul scrutinului, idee susținută și de liderii liberali. Cred că doar așa vor putea câștiga aceste alegeri.

Liberalii cer destrămarea coaliției PSD-PNL

Vicepreședintele PNL, Robert Sighiartău, a transmis că liberalii ar avea șanse să câștige alegerile prezidențiale doar dacă se vor separa de PSD. Declarația sa a apărut imediat după ce au circulat zvonuri în presă că PSD intenționează să rupă coaliția înaintea scrutinului prezidențial.

Sighiartău a subliniat că bătălia pentru prezidențiale a început deja și că Marcel Ciolacu, liderul PSD, urmărește ca alegerile să aibă loc vara pentru a-și maximiza șansele ca și candidat. Liberalul a afirmat că PNL își dorește, asemenea cetățenilor României, ca alegerile să fie organizate în toamnă.

Acesta a subliniat că, atunci când sunt implicați interesele proprii, PSD uită de parteneriate și a avertizat în repetate rânduri că PNL își pierde identitatea alături de PSD. Afirmând că acum este momentul potrivit pentru a intra în bătălie, Sighiartău a declarat că nu pot permite ca și puterea prezidențială să ajungă la PSD.

Cred în această variantă pentru că bătălia pentru prezidențiale deja a început și se vede foarte clar că Marcel Ciolacu trage foc la oala lui pentru că își dorește ca aceste alegeri să fie vara, astfel încât sa aiba avantaj ca și candidat. Noi ne dorim ceea ce își doresc toți cetățenii României: alegerile să fie în toamnă.

Așa-zișii parteneri de la PSD, în momentul în care e vorba despre interesul lor, uită de parteneriate și eu am tot avertizat că trebuie să facem ceva pentru că PNL lângă PSD își pierde identitatea. Ăsta e momentul să intrăm în bătălie. Nu putem să lăsăm și puterea prezidențială la PSD”, a spus, într-o intervenție la Realitatea Plus, vicepreședintele PNL Robert Sighiartău.

Surse de la Realitatea PLUS au indicat că PSD ar vrea să rupă coaliția doar pentru ca alegerile să rămână în toamnă. Social-democrații ar urmări să profite de pe urma majorării pensiilor pentru a atrage mai multe voturi. În eventualitatea în care coaliția s-ar rupe, se vehiculează că PNL va opta pentru un candidat unic la prezidențiale.

Există două scenarii privind datele alegerilor prezidențiale, conform unor surse politice. Un prim scenariu prevede ca alegerile să aibă loc pe 15 și 29 septembrie, iar al doilea scenariu propune organizarea lor pe 29 septembrie și 13 octombrie. PSD ar prefera ca alegerile să se desfășoare în septembrie, astfel încât să asigure președinția și premieratul pentru social-democrați.

Pe de altă parte, PNL ar dori ca alegerile să fie organizate în octombrie sau noiembrie. Dacă alegerile vor fi stabilite pentru septembrie, PNL a amenințat că va merge cu un candidat separat și nu va colabora electoral cu PSD nici în primul, nici în al doilea tur al prezidențialelor.