Liderul PSD, atac la șeful Consiliului Concurenței: „Mai are tupeul să mai vină să își dea cu părerea?”

Marcel Ciolacu îl torpilează pe Bogdan Chirițoiu pe care îl acuză că, după patru falimente ale companiilor din piața de asigurări face aceleași greșeli.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reproşat, miercuri, Consiliului Concurenţei că a permis unei companii să ocupe 80% din piaţa asigurărilor RCA, practicând preţuri reduse.

Chestionat, la Europa FM, ce părere are despre opinia Consiliului Concurenţei conform căruia o plafonare a preţurilor RCA ar trebui acompaniată şi de o limitare în ceea ce priveşte preţul reparaţiilor, Ciolacu s-a întrebat cum de preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, „are tupeul să mai vină” să îşi dea cu părerea.

„Dacă e aşa deştept preşedintele Consiliului Concurenţei, de ce nu vine el să conducă România? Domnul Chiriţoiu are tupeul să mai vină să îşi dea cu părerea? E o instituţie anchilozată. Cum e posibil – şi pentru ASF, şi pentru Consiliul Concurenţei – să ai patru falimente, pe acelaşi domeniu, şi după al patrulea faliment să facem aceleaşi greşeli şi să nu ai nimic pregătit să intervii rapid? Primul a ocupat cât mai mult din piaţă. A venit cu un preţ mic, era clar că la un moment dat va intra în faliment. E nesustenabil. A mers un faliment. Al doilea a ocupat 80% din piaţă, a dat faliment. Nici Consiliul Concurenţei, nici ASF nu au făcut modificările. Măcar ASF a avut bunul simţ să vină în Parlament, forul care l-a votat, şi să dea explicaţii”, a spus liderul PSD.

El a menţionat că o firmă de asigurări nu ar trebui să ajungă să ocupe 80% din piaţă şi să facă preţul.

„Nu ai voie să ocupi atât din piaţă. Aici e rostul Consiliului Concurenţei. Unde a fost Consiliul Concurenţei când a văzut că cineva ocupă 80% din piaţă, având un preţ redus? Pe urmă, când a ocupat 80% din piaţă, a făcut preţul pieţei. De aceea există Consiliul Concurenţei – să nu existe aşa ceva”, a explicat preşedintele PSD.

Potrivit acestuia, CEC sau EximBank nu trebuie să dezechilibreze piaţa, ci vor fi necesare în contextul unui posibil faliment.

„CEC-ul şi Exim-ul trebuie să îşi asume. Statul român nu mai are această pârghie într-o zonă atât de sensibilă şi într-un serviciu public, astfel încât să transferi imediat când, Doamne fereşte, se întâmplă un faliment. Nu când a devenit o practică şi nimeni nu a venit cu modificări. (…) Firma de stat, în primul rând, nu e nevoie ca statul să o impună pe piaţă, pentru că dezechilibrezi piaţa. Îţi trebuie firma de stat când, din greşeală sau… ceva excepţional, cineva a intrat în faliment”, a completat Ciolacu.

El a precizat că ASF, în calitate de reglementator, trebuie să facă propuneri de modificări legislative, pentru a rezolva problemele din sistem.

„Avem acest dar de a reinventa apa caldă. Trebuie să vedem care e legislaţia şi practica europeană. Şi să venim, exact cum este acolo, să creăm acel sistem concurenţial şi să nu se mai întâmple. (…) În momentul în care există o emoţie, întotdeauna preţurile cresc. Şi ştim lucrul acesta. Şi cred că nu ne dorim acest lucru. Toată lumea care este asigurată în acest moment, este despăgubită şi vom vedea unde trebuie găsit echilibrul între costurile de reparaţii şi preţul asigurărilor”, a indicat Marcel Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, miercuri, că dorinţa Cabinetului, exprimată şi de premier, este ca statul român să aibă o prezenţă activă în domeniul asigurărilor, menţionând că există un demers cel mai probabil legat de CEC prin intermediul căruia să poată intra pe piaţa asigurărilor auto. 

1 COMENTARIU

  1. Chiritoiu asta trebuie bagat la puscarie.Nu este o piata concurentiala este o piata a jafului atat in asigurari cat si in energie,gaze,petrol,supermarketuri.
    Romania putea face bani la buget si elimina firmele jefuitoare daca Consiliul Concurenței isi facea treaba.
    Sa fii tinut in amenzi firmele care majoreaza preturile prin intelegeri tip cartel asa cum se intampla acum si atunci ingieniza si piata.Ramaneau doar firmele serioase .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...