Ligia Deca: Cariera ministrului Educației, luată la puricat de către decanul Facultății de Științe Politice a Universității București

Profesorul Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității București, a comentat despre cine este Ligia Deca și ce provocări va avea odată cu noua funcție și anume aceea de ministru al Educației.

Conform profesorului Cristian Preda, intrarea în lumea politică înseamnă și rezolvarea unor dileme, iar prima dilemă cu care se confruntă Ligia Deca este „aceea că va fi subordonată unui premier care este acuzat de plagiat”.

„E un profil foarte nou, dacă ne uităm în trecut, iar asta poate să fie pentru noi un semn bun, dar, dacă observăm, este o apropiată a președintelui – nu a ales pe cineva nici măcar din Partidul Național Liberal, nu este membru de partid. Asta poate fi văzut ca un avanatj, dar asta arată și că PNL nu oferă mare lucru”, a explicat Cristian Preda la Europa FM.

Ligia Deca: Cariera ministrului Educației. Studii și parcurs profesional

„Pe de altă parte, dacă ne uităm la cariera doamnei Deca, vedem că ea este diferită pentru că nu e cineva care vine din interiorul acestui sistem de educație. Dânsa a fost studentă eminentă la Academia Navală de la Constanța – a făcut studii și de licență și de master. Are un master în Management Portuar – este o chestiune foarte serioasă, este onorabil”, a mai spus profesorul Cristian Preda.

„După studii, sau în timpul studiilor, și după studii, ea s-a angajat în mișcarea studențească. A fost activistă în organizațiile studențești. Când eram consilierul președintelui pentru educație, am primit-o ca activistă pentru drepturile studenților. Din poziția de activistă, pe care a făcut-o și la nivel european – a fost la un moment dat într-un consorțiu al Asociației Europene, căpătând astfel o dimensiune nu doar națională, ci și europeană. A devenit funcționară în birourile de la București ale diverselor instituții care gestionau proiecte, expertize. Din activistă pentru drepturile studenților s-a făcut funcționară, după care a devenit consilier al președintelui”, a adăugat Cristian Preda.

„Doctoratul pe care l-a făcut într-o universitate tânără, dar bună, din Luxemburg, este făcut după ce a apucat această carieră de funcționar. Nu am avut, din ’90 încoace, un ministru care să înceapă ca activist pentru drepturile studenților, care să devină înalt funcționar cu poziție de demnitar al statului – consilier predizențial – și apoi să fie numit ministru”, a mai comentat profesorul.

„Klaus Iohannis nu s-a îndreptat către cineva din lumea universitară, cum erau figuri cunoscute – profesorul Miclea de la Cluj sau profesorul Dumitru Mircea. […] Domnul Iohannis mizează pe discreția doamnei Deca. Pentru că dacă veți încerca să vedeți ce crede doamna Deca despre educație, nu veți auzi vocea ei. Dânsa s-a exprimat cu mare grijă, dar în calitate de apropiat, colaborator al președintelui, care a girat alcătuirea unor rapoarte. Noi nu știm, de fapt, ce crede doamna Deca. Nu a fost într-o situație în care să știm care sunt viziunile ei pedagogice. E un funcționar – departe de mine ideea de a da cu piatra, dar trebuie să știm de unde plecăm”, a explicat Cristian Preda.

Profesorul a mai evidențiat că Deca are această intrare în lumea politică și va trebui să rezolve dileme care sunt mai ușor de rezolvat când ai o experiență politică: „La experiență politică este zero. Prima dilemă pe care o are este aceea că va fi subordonata unui premier care este acuzat de plagiat.

Și ca ministru al Educației, va trebui să răspundă. Iar prima întrebare pe care va trebui să o ia în seamă este inevitabil – lumea așteaptă cu sufletul la gură – ce-i va spune premierului Ciucă”.

Citiți și: Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...