Limba albicioasă și cu pete – semne care pot indica probleme de sănătate

Să recunoaștem nu prea ne interesează cum arată… limba noastră. Și totuși numeroși medici spun că limba este ca o ”oglindă” a sănătății noastre. Motiv pentru care ar fi bine ca, din când în când, să aruncăm o privire asupra limbii pentru a descoperi eventuale probleme de sănătate.

De exemplu, petele albe de pe limbă pot indica existența un infecții fungice. Concret, mici grupuri de ciuperci Candida se dezvoltă în corp și pe piele. Ele sunt inofensive și frecvent trec neobservate. Dar sunt și cazuri când ele se dezvoltă în mod necontrolat, provocând apariția unui strat albicios pe limbă. Acest fenomen se produce atunci când antibioticele sau alte medicamente omoară bacteriile utile care țin sub control această ciupercă. Dar acest fenomen poate fi cauzat și de stresul cronic care slăbește sistemul imunitar.

Această infecție, care nu este contagioasă, poate fi ușor tratată cu ajutorul unui medicament antifungic, administrat fie sub formă de comprimate, fie lichidă.

Limba netedă și fără culoare poate indica o carență nutrițională: acid folic, precum și vitamina B sau fier, elemente importante pentru producerea de globule roșii, care au printre altele misiunea de a transporta oxigenul către toate organele.

În mod normal, limba are pe suprafața sa sute de minuscule papile. Dar la o persoană care are o lipsă de vitamine, aceste papile dispar și limba devine netedă și strălucitoare. Această problemă se poate rezolva printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Aftele sunt mici leziuni dureroase care se pot forma pe limbă, gingii, în interiorul obrajilor și buzelor. Ele pot fi provocate de periatul excesiv al dinților, mușcatul accidental al obrajilor, deficitul de vitamina B12, acid folic sau fier. Aftele pot fi și o reacție la unele bacterii din cavitatea bucală. De asemenea, aftele pot apărea din cauza prezenței helicobacer pylori sau a nivelului ridicat de stres. În majoritatea cazurilor, aftele trec de la sine în cel mult două săptămâni.

Limba care capătă culoarea roșie-capșună  după ce am mâncat un anumit aliment poate indica o alergie ascunsă, în special la un fruct sau legumă. Limba-capșună poate fi și urmarea unei infecții bacteriene sau a unei carențe de vitamine.

Limba acoperită cu pete galbene este cauzată de acumularea de celule moarte ale pielii depuse pe limbă. Frecvent acest fenomen este pus pe seama lipsei de igienă bucală. Totuși, poate fi și un semn de gastrită. Este posibil ca persoanele bolnave să producă mai puțină salivă, ceea ce înseamnă că celulele moarte ale pielii nu sunt eliminate complet de pe suprafața limbii. De asemenea, o limbă galbenă poată să fie consecința fumatului, consumului de alimente de culoare galbenă, mestecatului de tutun și chiar a folosirii anumitor ape de gură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...