Linia Electrică Aeriană Porțile de Fier – Reșița este gata în proporție de 60%

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vizitat lucrările Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa, care este gata în proporţie de 60% şi care va permite creşterea capacităţii de integrare a energiei regenerabile în zona de sud-vest a ţării, potrivit unui comunicat al Transelectrica.

Odată cu trecerea la 400 kV a întregului Ax Banat, de la Porţile de Fier la Arad, în zona de sud-vest a ţării vor putea fi instalate capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW, reprezentând în jur de 15% din totalul producţiei la nivelul ţării.

În prezent, Transelectrica derulează lucrări importante pe tronsonul de linie nou construită între Porţile de Fier şi Reşiţa, etapa esenţială pentru realizarea proiectului de trecere la 400 kV a întregului Ax Banat, care va închide şi Inelul de 400 kV al României.

La această dată, stadiul de realizare a acestei investiţii a Transelectrica este de aproximativ 60%.

În cadrul vizitei de lucru, a fost inclusă şi Staţia Electrică de Transformare 400/220/110 kV Porţile de Fier, principala cale de evacuare a energiei electrice produse în Hidrocentrala Porţile de Fier.

„Este o lucrare foarte importantă pentru dezvoltarea sistemului de transport a energiei electrice, pentru închiderea inelului din zona de sud – vest a României. O asemenea investiţie este importantă pentru că în urmă finalizării acesteia vom putea instala capacitaţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW. Se face un nou pas în procesul ţării noastre de a utiliza cât mai multă energie verde”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„La sfârşitul anului trecut, Transelectrica şi-a propus un plan de dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport (RET) pentru următorii 10 ani cu o valoare estimată de circa 5 miliarde de lei. Una dintre direcţiile centrale de dezvoltare este creşterea capacităţii de integrare a energiei regenerabile, în condiţii de siguranţa, şi astfel atingerea ţintelor naţionale asumate la nivel european. În această strategie, finalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa are un rol esenţial, atât pentru securitatea energetică a ţării, cât şi pentru economia locală”, a declarat Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României în zona de vest, Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa face parte dintre obiectivele incluse pe lista proiectelor de interes comun la nivelul Comisiei Europene. Finalizarea şi operaţionalizarea acestui tronson va contribui semnificativ atât la integrarea energiei din surse regenerabile (pâna la 500 MW), la creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine cu circa 300 MW, cât şi la racordarea de consumatori noi care pot însuma o putere de circa 500 MW.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este o investiţie cu o valoare de peste 122 de milioane de lei, alcătuită din două tronsoane: o construcţie nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porţile de Fier – Anina) şi modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reşiţa). Lungimea totală a liniei va fi de 117 kilometri.

Această investiţie va avea un rol foarte important în atragerea de investiţii în zona Banat, contribuind astfel la dezvoltarea zonei şi la generarea de locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...