Lipsă acută de procurori și judecători la Galați

La Galați, penurie de magistrați. La Tribunal 1.300 dosare/judecător, la Parchet lipsesc 49% din procurori.

Instanțele și parchetele din Galați se confruntă cu o lipsă acută de personal, reușind cu mari dificultăți să asigure desfășurarea activității astfel încât să nu fie afectate drepturile celor care li se adresează.

„Faţă de volumul total al cauzelor aflate pe rolul Curţii de Apel Galaţi,
tribunalelor şi judecătoriilor arondate acesteia din anul 2022, ca şi în anul 2021 Curtea de Apel Galaţi şi instanţele au un grad ridicat de activitate fiind
poziţionată pe locul 1 în ierarhia curţilor de apel la încărcătura de
cauze/judecător”, se spune în bilanțul pentru anul 2022 al Curții de Apel Galați.

Curtea de Apel Galați, instanța cu cea mai mare încărcătura pe judecător la nivel naţional

Schema de personal a Curţii de Apel Galaţi, la data de 31 decembrie 2022,
cuprindea 46 posturi de judecători, 60 posturi de personal auxiliar de specialitate şi conex, 13 posturi de funcţionarii publici şi 7 posturi de personal contractual, iar cea a instanţelor judecătoreşti din circumscripţia Curţii de Apel Galaţi, cuprindea 830 de posturi, din care 765 posturi ocupate şi 65 vacante.

Potrivit bilanțului pentru activitatea desfășurată anul trecut, în 2022 Curtea de Apel Galați a fost în 2022 instanța cu cea mai mare încărcătura pe judecător la nivel naţional, cea mai mare încărcare fiind înregistrată la Secţia penală a Curţii de Apel cu 302 cauze intrate/judecător și 375,3 cauze/judecător raportate la volum de activitate efectiv.

„Cea mai mare încărcătura pe judecător la nivel naţional, posturi
efectiv ocupate, în anul 2022, ca şi în anul 2021, s-a înregistrat la Secţia
penală a Curţii de Apel Galaţicu 302 cauze intrate/judecător, 375,3
cauze/judecător raportate la volum de activitate efectiv şi 902,8 cauze
/judecător la volumul de activitate adiţionat, în creştere faţă de anul 2021”, se spune în bilanțul pentru anul 2022.

La Tribunalul Galați, 1.299 dosare/judecător, cu mult peste media națională, de 927 dosare/judecător

Din punctul de vedere al încărcăturii pe judecător, Tribunalul Galați a fost pe locul 2 la nivel național, cu 1.299 cauze/judecător.

„La nivel naţional tribunalele au înregistrat o încărcătură pe judecător
medie pe ţară de 927 cauze/judecător raportată la volumul de activitate
adiţionat, în creştere faţă de anul 2021 când încărcătură pe judecător medie pe
ţară a fost de 869 cauze/judecător.

Peste această medie cauze/judecător s-a aflat doar Tribunalul Galaţi cu 1.299,2 cauze/ judecător fiind de altfel pe locul 2 la nivel naţional la încărcătura de cauze/judecător”, se spune în bilanțul pentru anul 2022 al Curții de Apel Galați.

În ianuarie 2023, la Tribunalul Galați au fost desființate două complete de judecată

În urmă cu o lună, Tribunalul Galaţi a anunţat că urmare a eliberării din funcţie prin pensionare a doi judecători, precum şi delegarea la Curtea de Apel Galaţi a unui judecător, începând cu 1 ianuarie 2023 s-au reorganizat completele de judecată din cadrul Secţiei I civilă şi Secţiei a II-a civilă, cu consecinţa desfiinţării unor complete de apel, respectiv, Completul C6A de pe Secţia I civilă și Completul CA CIV II de pe Secţia a II-a civilă.

În aceste condiţii, dosarele cu care au fost învestite cele două complete de judecată au fost repartizate ciclic altor complete.

La Parchetul Curții de Apel Galați, deficitul de procurori este de 49%

Săptămâna trecută, la prezentarea bilanţului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anul 2022, procurul general Gabriela Scutea a explicat că toţi indicatorii atinşi au depins de dinamica resurselor umane, gradul de ocupare a posturilor de procuror fiind la 31 decembrie de 74,19%.

În acest context, Scutea a anunțat că există un deficit de procurori în creştere, unele parchete funcţionând, în 2022, fără niciun procuror sau cu doar un angajat.

Potrivit bilanțului Parchetului General „gradul global de ocupare la PCA Galaţi, de 50,36%”. Asta înseamnă un deficit de 49%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...