“Lipsa școlii, mai rea pentru copii decât virusul”

Publicat: 24 aug. 2020, 18:00, de Roxana Roseti, în POLITICĂ , ? cititori
“Lipsa școlii, mai rea pentru copii decât virusul”

“Șansele să moară copiii de Covid-19 sunt incredibil de mici, în schimb lipsa cursurilor dăunează copiilor pe termen lung”, spune profesorul Chris Witty, consilierul medical şef din UK.

Witty a devenit cunoscut țării întregi după declanșarea pandemiei de coronavirus, în martie. Situația e următoarea: luna viitoare, milioane de elevi din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord ar urma să revină în clase. După cinci luni de absență. Prof. Whitty mai spune că acest virus va fi o provocare pentru cel puțin încă nouă luni. El a evidențiat că este puțin probabil ca un vaccin să existe în 2020. Dar că există o “șansă rezonabilă” ca un vaccin să fie gata pentru iarna următoare. “Există, de asemenea, dovezi foarte clare din Marea Britanie și din întreaga lume că cei mici sunt mult mai puțin afectați de forme severe ale bolii. Și au riscuri mult mici să fie spitalizați cu simptome”, a adăugat el, potrivit RFI.

Dovezi copleșitoare

Prin urmare, mesajul lui Witty este „lipsa școlii, mai rea pentru copii decât virusul”. Guvernul a spus că toți elevii, la toate grupele de vârstă din Anglia sunt așteptați să revină în clasă cu program normal în septembrie. Școlile s-au redeschis deja în Scoția de pe data de 11 august. Prof. Whitty a evidențiat într-un interviu la BBC dovezi “copleșitoare” conform cărora, atunci când nu merg la școală, copiii au mai multe șanse să fie afectați psihic și fizic pe termen lung”.

Consilierul britanic a mai adăugat că redeschiderea școlilor va conecta gospodăriile în alte moduri. De exemplu, prin părinți care se întâlnesc la porțile școlii sau se amestecă cu alții. Ca urmare a posibilității de a reveni la locul de muncă. “Faptul că școlile sunt deschise va duce probabil la o creștere a transmisiei. Dar o mare parte din aceasta este indirectă”, a  mai spus el.

“Mesajele simple”, esențiale

Chris Witty mai este de părere că, la fel ca în alte locuri de muncă, “personalul se reunește și se infectează unul pe celălalt”. Iar riscul de transmitere nu poate fi redus la zero. Și epidemiologul Sian Griffiths a declarat la BBC că personalul școlii care se întoarce – și părinții care, prin urmare, se pot întoarce la locul de muncă – ar trebui să-și reamintească “mesajele simple”. Acestea fiind legate de igienă. Cum ar fi spălarea mâinilor în mod regulat și acoperirea gurii și nasului când strănuți…