Lipsa vitaminei D mărește riscul de demență și accident vascular cerebral

Lipsa vitaminei D ar putea duce la demență, avertizează un grup de cercetători australieni, subliniază doctorul Tudor Ciprut, medic primar radiologie-imagistică medicală, referindu-se la un studiu efectuat în premieră la Universitatea din Australia de Sud.

„Cercetătorii au descoperit o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și volumul redus al creierului. Scăderea vitaminei D a fost, de asemenea, legată de un risc crescut de accident vascular cerebral și demență. Până la 17% din cazurile de demență ar putea fi prevenite prin creșterea vitaminei D (…)”.

Studiul a descoperit –concluzionează dr. Ciprut pe Facebook: ”nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu volume mai mici ale creierului și un risc crescut de demență și accident vascular cerebral; analizele genetice au susținut un efect cauzal al deficitului de vitamina D și al demenței; în cadrul anumitor populații, până la 17% din cazurile de demență ar putea fi prevenite prin aducerea tuturor la niveluri normale de vitamina D (50 nmol/L)”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...