Lira turcească a scăzut la un minim istoric față de dolar, după ce Erdogan a anunțat că va expluza zece ambasadori

Publicat: 26 oct. 2021, 11:46, de Otilia Caloian, în ECONOMIE
Lira turcească a scăzut la un minim istoric față de dolar, după ce Erdogan a anunțat că va expluza zece ambasadori
Sursa FotoȘ https://www.express.co.uk/

Lira turcească a scăzut la un minim istoric față de dolar, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că va expulza zece ambasadori importanți, printre care cei ai SUA, Franța, Canada sau Germania.

Lira turcească a coborât luni până la 9,82 unităţi pentru un dolar, cel mai redus nivel atins din istoria sa, informează CNBC. Erdogan a declarat în timpul unui miting de sâmbătă că a cerut ca statutul de ”persona non grata” să fie aplicat ambasadorilor SUA şi ai altor nouă ţări occidentale, după ce aceştia au cerut eliberarea din închisoare a filantropului turc Osman Kavala. Cele zece ţări ai căror ambasadori au fost vizaţi de Erdogan – SUA, Canada, Franţa, Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Noua Zeelandă şi Ţările de Jos – reprezintă jumătate din primii 10 parteneri comerciali ai Turciei. Grupul include şapte membri NATO şi şase membri UE.

Lira, care atinsese deja un minim record în săptămâna precedentă, după ce banca centrală a Turciei şi-a redus dobânda cheie, în pofida inflaţiei în creştere, va fi şi mai mult afectată dacă Erdogan va continua pe această cale, au avertizat analiştii. Moneda turcească s-a depreciat cu 24% faţă de dolar în acest an.

Turcia, la un pas de criză

”Dacă ameninţarea lui Erdogan va fi îndeplinită, ar declanşa cea mai gravă criză între Turcia şi lumea occidentală de când AKP a ajuns la putere în 2002”, a scris luni copreşedintele Teneo, Wolfango Piccoli, făcând referire la partidul politic al preşedintelui.

Observatorii notează că Ministerul de Externe nu pare să pună încă în aplicare instrucţiunile lui Erdogan, având în vedere că ”niciunul dintre diplomaţi nu a fost notificat oficial”, a scris Piccoli.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, responsabil cu aplicarea ordinului, nu a comentat încă acest subiect.

Comentariile lui Erdogan au amplificat temerile de tensiuni sporite între Occident şi Turcia, lovind lira deja slabă.

Investitorii sunt îngrijorați

Investitorii sunt de mult îngrijoraţi de lipsa de independenţă a băncii centrale faţă de Erdogan, care a spus că ratele dobânzilor sunt ”diavolul”, fiind convins că reducerea acestora va încetini inflaţia – opusul a ceea ce spun majoritatea economiştilor. Dacă ambasadorii ar fi expulzaţi, ”lipsa unui reprezentant diplomatic occidental la Ankara îl va afecta pe Erdogan”, a declarat Timothy Ash, analist pentru pieţele emergente la Bluebay Asset Management.

”Expulzarea celor zece va reduce interacţiunea cu regimul Erdogan, iar investiţiile în Turcia vor avea de suferit”, a mai spus Ash. ”Este de la sine înţeles că lira turcească asediată va cădea sub o presiune intensă, după ce a stabilit diverse minime record în ultima săptămână”, a conchis Piccoli.

Declarațiile lui Erdogan vin la o lună după ce acesta a anunțat că Turcia își va crea propriul Pentagon.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele