Lista liderilor anchetați pentru proasta gestionare a crizei Covid

Publicat: 03 nov. 2021, 07:45, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Lista liderilor anchetați pentru proasta gestionare a crizei Covid

Mai mulți lideri sunt acuzați, la nivel mondial, pentru proasta gestionare a crizei de sănătate în cazul Covid-19. Deciziile lor sunt puse la îndoială, contextul în care ar fi trebuit să fie exemplari fiind unul grav: o pandemie generală, un virus nemaiîntâlnit până acum!

Analiștii notează că este greu să fii exemplar tocmai în cazul unei asemenea pandemii grave. Alții însă spun că liderii de aceea sunt lideri, tocmai pentru a lua măsurile cele mai bune. Lucru care nu s-a întâmplat pe parcursul declanșării și derulării Covid-19.

Pe lista liderilor cu impact negativ pe pandemie, figurează, potrivit LCI unele țări și unii lideri. Spre exemplu, Franța este prezentă cu fostul ministru al Sănătății, Agnès Buzyn, care a fost pusă sub acuzare pe 10 septembrie pentru că „a pus în pericol viața altora”, prin modul în care a gestionat epidemia. Buzyn este deocamdată singura acuzată în dosarul dedicat modului în care autoritățile franceze au gestionat epidemia Covid-19. Curtea de Justiție a Franței (CJR), singurul organism împuternicit să judece membrii guvernului pentru acte comise în exercitarea funcțiilor lor, desfășoară și o anchetă în privința succesorului ei, actualul ministru al Sănătății, Olivier Véran și a fostului premier Edouard Philippe.

Urmează Brazilia, țară care a înregistrat peste 600.000 de decese. O comisie de anchetă a Senatului a cerut acuzarea președintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro la sfârșitul lunii octombrie, pentru „crime împotriva umanității”. Grupul susține că Bolsonaro i-a „expus în mod deliberat” pe brazilieni la „contaminare în masă” în timpul pandemiei, a avut un discurs public anti-izolare și a achiziționat vaccinurile anti-Covid cu întârziere. „Nu sunt vinovat de absolut nimic, am făcut ceea ce trebuie, de la început. Este o mascaradă”, a spus Jair Bolsonaro, președintele Braziliei. Acuzațiile au doar semnificație simbolică, deoarece președintele de extremă dreapta al Braziliei se bucură de mult sprijin în Parlament.

Un director general adjunct al OMS e pe listă, cu mărturie mincinoasă

În aprilie, parchetul din Bergamo a deschis o anchetă privind primul val al epidemiei Covid-19, vizat fiind Ranieri Guerra, unul dintre cei 11 directori generali adjuncți ai OMS. Guerra este acuzat că ar fi ascuns un proces-verbal „acuzator”, fără explicații. Intitulat „O provocare fără precedent: primul răspuns italian la Covid-19”, documentul arăta că țara nu era pregătită. Textul a relevat în special că planul italian împotriva pandemiei nu a fost actualizat din 2006. Ranieri Guerra pretinde că planul „era considerat încă valabil în 2016” și că „a lăsat o notă pentru ca acesta să fie actualizat”. Procuratura îl suspectează de mărturie mincinoasă.

În Austria a fost intentat la finele lunii septembrie primul proces împotriva statului austriac. Procesul a fost intentat de familiile îndoliate după un focar puternic izbucnit în Ischgl, Tirol. Supranumită „Ibiza Alpilor”, stațiunea de schi cunoscută pentru barurile sale de noapte devenise o sursă uriașă de infectare chiar la începutul crizei Covid-19, în martie 2020. Aproape 6.000 de turiști din 45 de țări susțineau că ei sau una dintre rudele lor au fost contaminate în stațiunea austriacă. 32 au murit.

În India, o comisie înființată de guvernul regional din Delhi urmează să prezinte un raport privind decesele legate de deficitul de oxigen. Mai mulți oficiali ai partidului premierului Narendra Modi și ai opoziției riscă, de asemenea, un proces, acuzați că au depozitat necorespunzător medicamentele.

În Marea Britanie, „mii de decese ar fi putut fi evitate” după cum spune Raportul parlamentar al Regatului Unit, publicat pe 12 octombrie 2021. Premierul englez Boris Johnson, la rândul său, a anunțat că în 2022 va fi deschisă o anchetă independentă, cerută de opoziție. La mijlocul lunii octombrie, un raport parlamentar indica faptul că izolarea a fost impusă prea târziu și au fost făcute „mari greșeli” care au condus la „unul dintre cele mai importante eșecuri de sănătate publică” din țară.

Lista rămâne deschisă și știm deja la ce vă gândiți: România își are și ea locul rezervat pe ea….