Litoralul, sub lupa ANPC: unități închise temporar, alimente confiscate și sute de nereguli descoperite

Publicat: 12 iul. 2025, 20:37, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori

Inspectorii ANPC a desfășurat 23 de acțiuni de control pe litoral, aplicând amenzi de peste 150.000 lei și dispunând închideri temporare ale unor unități din cauza neregulilor grave privind igiena, depozitarea alimentelor și condițiile de cazare.

ANPC, zeci de controale pe Litoral

Potrivit unui comunicat de presă remis de ANPC, au fost aplicate 25 de amenzi-157.000 lei și 10 avertismente, s-a dispus confiscarea unei cantități de alimente, în vederea distrugerii, în valoare de 4.619 lei. Asupra a trei dintre unitățile verificate s-a dispus măsura închiderii temporare până la îndeplinirea tuturor condițiilor legale de funcționare.

În stațiunile Mamaia și Mamaia Nord, valoarea amenzilor aplicate de comisarii ANPC ajung la suma de 21.000 lei, pe lângă marfa confiscată pentru casare – 482 lei.

Cele două unități verificate sunt: S.C. COMPLEX ALCOR S.A. Hotel si Restaurant Alcor Mamaia(cunoscut drept loc de filmare pentru pelicula „Nea Mărin Miliardar”) și Voila A.S SRL Mamaia.

În Eforie Nord, amenzile stabilite ajung la 64.000 lei, alături de marfa confiscată pentru distrugere-1.387 lei, precum și oprirea temporară a activității firmei SEASIDE HOLIDAY SRL.

În Costineşti, au fost aplicate amenzi de 4.000 lei și 2 avertismente, precum şi măsura închiderii temporare a activității S.C. LORY MANU.

În Mangalia – Vama Veche, au fost aplicate 8 amenzi-47.000 lei și un avertisment, marfă confiscată pentru distrugere în valoare de 2.750 lei și oprirea temporară a activității firmei

Doni Mar Business SRL.

Abateri principale

Principalele abateri constatate au vizat lipsa igienei, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor, utilizarea unor produse fără date de identificare sau termen de valabilitate și condiții improprii de cazare, cu urme de mucegai și mobilier degradat:

  • materii prime fără date de identificare, camera de depozitare alimente cu tavan degradat, tencuială căzută, nerespectare condiții de păstrare -depozitare produse.
  • utilizare produse și proceduri nesigure (marfă fara temperatură conformă, produse fără lot și termen de valabilitate, paviment neconform, suprafețe murale cu exfolieri, coşuri fără pedală și capac, paie neambalate, 2 frigidere cu mânere rupte).
  • comportament incorect față de consumator în ceea ce privește alimentele pentru consum(se gătește zeama de ciorbă separat și, în funcție de cererea clientului, se adaugă carnea: pui, porc, vită.
  • spații neigienizate/ustensile de gătit neconforme, materii prime fără elemente de identificare, materii prime depozitate necorespunzător, agregate frigorifice neigienizate, scurgător pahare neigienizat, dozator bere necurățat, băuturi răcoritoare la bar depozitate direct pe paviment.
  • spațiu bloc alimentar neigienizat, mese de lucru uşor neigienizate, frigidere neigienizate, cu urme de rugină și impurități (OTPS 2 buc.);
  • Produse din carne cu schimbare stare termică neconformă, materii prime cu lipsă date de identificare;
  • Camere la cazare neigienizate, urme de mucegai, căzi şi duşuri neigienizate, mobilier uzat, paviment spart, în balcoane, tavane exfoliate.