LIVE A 12-a zi de război în Ucraina: Rușii bombardează orașul Harkov și se apropie de Kiev

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, iar o a treia rundă de negocieri între cele două state ar putea avea loc luni, în a 12-a zi de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE ORA 23:37  Rusia anunţă pentru marţi încetări ale focului în mai multe localităţi din Ucraina

Rusia a anunţat luni seară, după încheierea negocierilor cu partea ucraineană, instituirea încetării focului în mai multe oraşe începând cu ora 07:00 GMT marţi pentru a permite evacuarea civililor prin coridoare umanitare, transmite AFP.

„Federaţia Rusă anunţă încetarea focului de la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), pe 8 martie” pentru evacuarea civililor din Kiev, Sumî, Harkov, Cernigov şi Mariupol, conform unei declaraţii a ministerului apărării de la Moscova citate de agenţiile de presă ruse.

UPDATE ORA 23:01  Preşedintele Zelenski a cerut sprijin evreilor americani 

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel luni la evreii americani pentru sprijin, cu o relatare necruţătoare despre distrugerea produsă în Ucraina de invazia rusă, pe care a comparat-o cu armata germană nazistă care a mărşăluit prin Europa, informează Reuters.

„Acesta este doar un comportament pur nazist. Nici măcar nu pot califica acest lucru într-un mod diferit”, a declarat, într-o reuniune pe Zoom, preşedintele Ucrainei pentru Conferinţa preşedinţilor organizaţiilor evreilor americani, făcând în continuare presiuni pentru mai multe avioane de luptă şi o zonă de excludere aeriană, această ultimă solicitare fiind respinsă de NATO până acum.

UPDATE ORA 21:52 Rusia avertizează că barilul de petrol poate sări de 300 de dolari dacă SUA şi Europa impun un embargou

Preţurile la petrol ar putea trece de 300 de dolari barilul în cazul în care Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia, a afirmat luni vicepremierul rus şi ministrul energiei Aleksandr Novak, relatează Reuters şi AFP.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecinţe catastrofale pentru piaţa globală”, a spus Novak, într-o declaraţie video difuzată la televiziunea de stat.

UPDATE ORA 21:28 Statele Unite trimit încă 500 de soldaţi pentru a consolida apărarea NATO

Statele Unite trimit încă 500 de soldaţi pentru a-şi întări prezenţa în Europa, informează luni dpa.

Un înalt oficial din Departamentul Apărării a afirmat luni într-un briefing de presă telefonic că soldaţii vor fi trimişi în Germania, Grecia, Polonia şi România.

Între altele, misiunea lor va fi de a susţine eforturile de apărare a spaţiului aerian al NATO.

UPDATE ORA 21:12 Zelenski se adresează marţi parlamentarilor britanici (preşedintele Camerei Comunelor)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa legislatorilor britanici marţi, la ora 17.00 GMT, prin legătură video, fiind primul său discurs către parlamentul Regatului Unit, a anunţat luni preşedintele Camerei comunelor, citat de Reuters.

„Fiecare parlamentar vrea să audă direct de la preşedinte, care ne va vorbi live din Ucraina, aşa încât aceasta este o oportunitate importantă pentru Cameră”, a subliniat într-un comunicat preşedintele Camerei comunelor, Lindsay Hoyle.

UPDATE ORA 21:03 Polonia dezminte categoric că va furniza Ucrainei avioane de luptă; congresmeni americani insistă asupra acestui ajutor

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că Polonia nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă, în timp ce membri ai Congresului american fac presiuni asupra preşedintelui Joe Biden să dea curs solicitării Ucrainei de a facilita transferul către aceasta a unor avioane de luptă de producţie sovietică aflate în dotarea forţelor aeriene ale unor ţări est-europene, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

Vorbind în faţa presei la Varşovia, premierul Morawiecki a dezminţit de trei ori, răspunzând la tot atâtea întrebări, că Polonia va ceda Ucrainei din avioanele sale MIG-29 în schimbul unor avioane F-16 furnizate de SUA.

UPDATE ORA 20:56 Ucraina: Biden, Macron, Johnson şi Scholz cer iarăşi Rusiei să se retragă; protejarea civililor trebuie să aibă prioritate

Liderii SUA, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii au făcut din nou apel la Rusia, luni, să-şi retragă imediat soldaţii din Ucraina, relatează dpa.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după o videoconferinţă cu preşedintele american Joe Biden, cel francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson că „agresiunea inacceptabilă” împotriva Ucrainei trebuie respinsă „cu toate posibilităţile pe care le avem la dispoziţie”.

UPDATE ORA 20:30 Peste 255.000 de refugiaţi au intrat în R. Moldova de la începutul războiului din Ucraina, susţine ministrul de Interne de la Chişinău

Peste 255.000 de refugiaţi au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului din Ucraina, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul de Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco.

Din totalul celor 255.000 de refugiaţi care au tranzitat frontierele dintre Ucraina şi Republica Moldova, peste 227.000 sunt cetăţeni ucraineni.

UPDATE ORA 20:28 SUA: Putin a desfăşurat în Ucraina aproape 100% din forţele mobilizate înainte de invazie

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis până în prezent în Ucraina aproape 100% din cei peste 150.000 de soldaţi pe care i-a mobilizat în afara ţării înainte de invazie, a declarat un înalt oficial american al Apărării, relatează Reuters.

”Aceasta este cea mai precisă estimare a noastră în acest moment”, a spus oficialul sub rezerva anonimatului.

Pentagonul a ordonat, de asemenea, în weekend trimiterea a încă 500 de militari în Europa, ceea ce ar aduce efectivele totale ale forţelor americane staţionate pe continent la aproximativ 100.000 de soldaţi, a menţionat oficialul citat, în timp ce Statele Unite încearcă să prevină extinderea războiului în ţări membre NATO.

UPDATE ORA 20:24 A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat doar cu mici progrese privind culoarele umanitare

A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurate după ce Rusia a lansat cu 12 zile în urmă o invazie asupra Ucrainei s-a încheiat luni seară cu mici progrese privind logistica şi evacuarea civililor, fără a se reuşi obţinerea unor înţelegeri mai largi, potrivit unui negociator ucrainean, transmite Reuters.

”A treia rundă de discuţii s-a încheiat. Mici paşi pozitivi pentru îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare”, a scris pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

UPDATE ORA 19:59 Preşedinta PE, Roberta Metsola, se pronunţă pentru continuarea impunerii de sancţiuni dure contra Rusiei

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a pronunţat luni, la Strasbourg, pentru continuarea impunerii de sancţiuni dure împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunea militară a acesteia contra Ucrainei, subliniind că Europa va trebui să ia decizii dificile în următoarele ore şi zile.

Invitată în cadrul seminarului ‘Ziua Internaţională a Femeii – către o egalitate de gen mai bună: activitatea legislativă a Parlamentului European’, Metsola a menţionat că un mesaj de sprijin trebuie trimis de către europeni şi cetăţenilor ruşi care protestează împotriva războiului la Moscova şi în alte oraşe din Rusia şi care sunt bătuţi şi arestaţi pentru simplul fapt că îşi exprimă convingerile.

UPDATE ORA 19:45 CNN: SUA iau în considerare furnizarea de sisteme antiaeriene statelor din flancul estic al NATO

Statele Unite examinează o posibilă furnizare de sisteme antiaeriene aliaţilor NATO din estul Europei, în contextul temerilor că Rusia ar putea lua în considerare raiduri cu rachete sau cu avioane de atac asupra flancului estic al NATO, afirmă un oficial de la Washington citat luni de postul CNN.

”SUA iau în considerare o serie de capabilităţi”, afirmă oficialul, neprecizat de CNN.

Încă nu există un plan precis, adaugă acesta, dar ideea are la bază temerea că rachete sau avioane ruse ar putea ataca deliberat ţinte în interiorul teritoriului NATO dacă preşedintele rus Vladimir Putin decide că anumite ţări reprezintă un risc pentru invazia rusă în Ucraina din cauza sprijinului acordat acesteia din urmă.

UPDATE ORA 19:41 Rusia a produs daune de 10 miliarde de dolari infrastructurii din Ucraina (ministru)

Invazia rusă a produs infrastructurii din Ucraina daune evaluate la circa 10 miliarde de dolari, a declarat luni ministrul de resort, Oleksander Kubrakov, citat de Reuters.

În comentarii televizate, ministrul ucrainean al infrastructurii a precizat că bilanţul include datele adunate până duminică, 6 martie şi a adăugat că „majoritatea structurilor vor fi reparate într-un an, iar cele mai dificile – în doi ani”.

UPDATE ORA 19:40 Evacuarea celor circa 100.000 de copii din internatele Ucrainei necesită mari precauţii, atenţionează ONU

Aproape 100.000 de copii din Ucraina, dintre care jumătate cu handicap, trăiesc în prezent în instituţii sau internate şi este crucial să luăm precauţii înainte de a-i evacua spre o altă ţară, pentru a fugi de invazia rusă, şi-a exprimat luni îngrijorarea Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP.

Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al ONU, Filippo Grandi, şi directoarea Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), Catherine Russell, şi-au unit vocile pentru a aminti că o evacuare fără a lua precauţiile necesare s-ar putea încheia rău, lăsând copiii la cheremul traficanţilor.

UPDATE ORA 19:10 SUA: Transportul de arme către Ucraina ar putea deveni mai dificil în zilele următoare

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a afirmat luni că poate deveni mai greu de transportat arme către Ucraina în zilele următoare, relatează Reuters.

”Este esenţial ca ceea ce trimitem să fie ceea ce (preşedintele Ucrainei Volodimir) Zelenski cere. El ştie de ce are nevoie armata lui”, a declarat responsabilul american la Madrid, în cadrul unui turneu de o săptămână pe care îl efectuează în Turcia, Spania şi Africa de Nord.

UPDATE ORA 19:00 Germania se pregăteşte să primească persoane grav rănite şi bolnave din Ucraina

Germania a anunţat luni că se pregăteşte să primească mai multe mii de persoane care fug de războiul din Ucraina, inclusiv persoane grav rănite şi bolnave, informează dpa.

Ministrul german al sănătăţii Karl Lauterbach a declarat că Germania va juca „un rol central în oferirea de îngrijiri medicale pentru cetăţeni din Ucraina”.

„Sistemul de sănătate al Ucrainei este parţial pe punctul de a se prăbuşi – ne pregătim pentru aceasta”, a spus Lauterbach la Berlin. „Ne pregătim pentru (primirea de) persoane grav rănite care au nevoie de tratament medical intensiv, pacienţi ucraineni care trebuie să fie transferaţi pentru că spitalele au fost bombardate, refugiaţi care vin la noi cu boli grave, pacienţi pe dializă, de exemplu, pacienţi cu cancer, oameni care au nevoie urgentă de ajutor”, a adăugat ministrul german al sănătăţii.

UPDATE ORA 18:38 Statele UE au aprobat un ajutor umanitar de 100 de milioane de euro pentru Ucraina şi Republica Moldova

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat luni un ”ajutor umanitar imediat” de 100 de milioane de euro pentru Ucraina şi Republica Moldova, ajutor ce va consta în alimente, apă, materiale sanitare şi materiale pentru realizarea de adăposturi pentru refugiaţii care fug de războiul din Ucraina, transmite agenţia EFE.

Ajutorul va fi acordat pentru a creşte capacităţile de primire a refugiaţilor în interior Ucrainei şi pentru a susţine Republica Moldova, ţară care ”se simte ameninţată” de invazia rusă şi ”are nevoie de sprijin economic şi politic”, a explicat Borrell, la finalul unei reuniuni cu miniştrii europeni ai dezvoltării, desfăşurată în oraşul francez Montpellier.

UPDATE ORA 18:20 Canada anunţă noi sancţiuni împotriva a zece ”complici” la invazia rusă în Ucraina

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni noi sancţiuni împotriva a zece „complici” ai invaziei ruse în Ucraina, înalţi responsabili guvernamentali şi oligarhi ruşi, informează AFP.

„Canada anunţă noi sancţiuni împotriva a zece indivizi complici la această invazie nejustificată”, a declarat Justin Trudeau în timpul unei conferinţe de presă la Londra, alături de omologii săi britanic Boris Johnson şi olandez Mark Rutte.

UPDATE ORA 18:16 Situaţia pe front în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina

Liniile frontului în Ucraina au înregistrat puţine schimbări în ultimele 24 de ore, în a 12-a zi a invaziei ruse, în pofida bombardamentelor intense capitala Kiev fiind în continuare sub controlul armatei ucrainene, la fel şi Harkov, al doilea cel mai mare oraş al ţării, dar peste 900 de localităţii din ţară nu au apă şi electricitate, relatează luni agenţiile AFP şi EFE.

Forţele ruse îşi continuă asediul asupra oraşului-port Mariupol din sud, unde o tentativă de evacuare a celor circa 200.000 de civili a eşuat, pentru aceasta ruşii şi ucrainenii acuzându-se reciproc, după ce la a doua rundă de negocieri desfăşurată joi conveniseră crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.

UPDATE ORA 18:11 Comisia Europeană suspendă cooperarea transfrontalieră şi cooperarea transnaţională cu Rusia şi Belarus

Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia şi cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (CTF IEV), precum şi în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice, anunţă luni Reprezentanţa în România a Executivului UE.

Măsura a fost luată în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei şi în conformitate cu decizia Comisiei de a pune în aplicare integral toate măsurile restrictive ale UE.

UPDATE ORA 18:03  Svetlana Alexievici şi Vargas Llosa avertizează la Berlin asupra „unui nou fascism rus”

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici şi scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură în 2015 şi respectiv 2010, au avertizat asupra „unui nou fascism rus” şi unui „autoritarism intolerabil” reprezentat de preşedintele Vladimir Putin, relatează EFE.

„Asistăm la naşterea unui nou fascism”, a asigurat Alexievici, într-o intervenţie online cu prilejul unei manifestaţii convocate duminică la Berlin, care a concentrat sute persoane pentru susţinerea Ucrainei.

La rândul său, Vargas Llosa s-a adresat participanţilor printr-un mesaj înregistrat, în care a felicitat „rezistenţa ucraineană” şi a făcut apel la mobilizare împotriva invaziei ruse în această ţară.

UPDATE ORA  17:48 Ucraina: Cel puţin 13 civili, ucişi într-un atac aerian asupra unei fabrici de pâine

Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev, au anunţat serviciile locale de urgenţă într-un comunicat difuzat online, relatează Reuters.

Cinci persoane au fost salvate, a indicat sursa citată, adăugând că în total aproximativ 30 de persoane se aflau la fabrică înainte de atac.

UPDATE ORA 17:43 UE se poate aştepta la cinci milioane de refugiaţi din Ucraina dacă invazia rusă va continua (Borrell)

Europa se poate aştepta să primească cinci milioane de refugiaţi dacă invazia Ucrainei de către Rusia şi bombardamentele asupra oraşelor ucrainene vor continua, a estimat luni, la Montpellier, în sudul Franţei, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează AFP.

„Dacă bombardamentele continuă, dacă se va continua bombardarea oraşelor, de o manieră fără discernământ, ne putem aştepta la cinci milioane de refugiaţi”, a precizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, în timpul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai afacerilor externe şi dezvoltării.

UPDATE ORA 17:24 Blinken anunţă că SUA vor trimite trupe suplimentare în Lituania

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat luni transferul unor trupe americane suplimentare în Lituania, într-o declaraţie după o întâlnire cu omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis la Vilnius, relatează DPA.

Un număr suplimentar de 400 de militari americani urmează să ajungă în Lituania în zilele următoare.

SUA au transferat aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Europa după invazia rusă din Ucraina. O parte din acest contingent va fi acum staţionat în Lituania, ţară baltică membră a UE şi a NATO.

UPDATE ORA 17:21 Guvernul polonez a aprobat un proiect de lege menit să legalizeze şi faciliteze şederea refugiaţilor ucraineni în Polonia

Guvernul polonez a aprobat luni un proiect de lege menit să legalizeze şi să faciliteze şederea refugiaţilor ucraineni în Polonia, ţară ce a primit deja peste un milion de persoane care au fugit din calea invaziei ruse, informează AFP.

În conformitate cu acest proiect, care mai trebuie să fie dezbătut şi votat în parlament, cetăţenii ucraineni vor beneficia de drept automat de şedere legală în Polonia timp de 18 luni, cu posibilitatea ca această permisiune de şedere să fie prelungită cu alte 18 luni.

Ucrainenii vor avea acces la piaţa muncii, la servicii de sănătate şi la instituţii de învăţământ.

UPDATE ORA 16:50 Austria va rămâne neutră, afirmă cancelarul Karl Nehammer în contextul războiului din Ucraina

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat luni că vrea să păstreze ţara neutră în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează DPA.

„Austria a fost neutră, Austria este neutră şi Austria va rămâne neutră”, le-a spus Nehammer jurnaliştilor în timpul unei vizite efectuate în Qatar.

„Neutralitatea este importantă”, a afirmat el, adăugând că subiectul neutralităţii Austriei este unul închis.

UPDATE ORA 16:48 A început a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene

A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a început luni după-amiază în Belarus, transmite agenţia Interfax, în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a declarat mai devreme că membrii celor două delegaţii nu vor vorbi despre condiţiile propuse înainte să fie convenite ”poziţii comune”.

Conform Interfax, cele două părţi vor discuta trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.

UPDATE ORA 16:28 Charles Michel i-a cerut lui Vladimir Putin să garanteze siguranţa ajutorului umanitar şi a centralelor nucleare

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei discuţii telefonice, „să înceteze imediat ostilităţile” în Ucraina şi „să garanteze trecerea în siguranţă a ajutorului umanitar”, informează AFP.

„UE condamnă cu cea mai mare fermitate agresiunea întreprinsă de Rusia împotriva Ucrainei”, a scris pe Twitter preşedintele instituţiei care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.

UPDATE ORA 16:25 Republica Cehă deschide clase cu predare în limba maternă pentru copiii refugiaţilor ucraineni

Copiii refugiaţilor din Ucraina pot urma cursuri şcolare în limba maternă pe teritoriul Cehiei, transmite luni DPA, care notează că a început deja predarea în limba ucraineană la câteva clase speciale din Praga şi Brno.

„Mulţumirile noastre merg către toţi cei care au participat”, a scris pe Twitter ministrul ceh al educaţiei, Petr Gazdik. Acest proiect destinat copiilor refugiaţilor ucraineni este coordonat de fostul rector al Universităţii Caroline din Praga, Tomas Zima.

Elevii învaţă de la educatori ucraineni din rândul refugiaţilor, folosind materiale didactice ucrainene. Ministerul ceh al Educaţiei susţine şi că zeci de mii de copii din rândul refugiaţilor îşi pot continua studiile în clase normale cu predare în limba cehă.

UPDATE ORA 16:08 Comisia Europeană vrea ca UE să scape de dependenţe energetică de Rusia; Germania consideră ”esenţiale” momentan importurile de energie rusă

Comisia Europeană va înainta marţi propuneri pentru a scăpa cât mai repede ţările din UE de dependenţa energetică faţă de Rusia, a anunţat luni preşedinta CE, Ursula von der Leyen, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a atras atenţia că, pentru moment, importurile de energie fosilă din Rusia sunt „esenţiale” pentru „viaţa cotidiană a cetăţenilor” europeni.

„Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi, potrivit DPA.

Planul de a pune capăt dependenţei de Rusia survine în contextul temerilor că invazia rusă din Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu energie a UE. Gazul din Rusia este transportat în UE prin teritoriul Ucrainei.

UPDATE ORA 15:57 Delegaţia ucraineană a sosit în Belarus pentru negocieri cu Moscova

Delegaţia ucraineană a sosit luni în Belarus pentru a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Rusiei, menită să găsească o soluţie pentru a pune capăt conflictului armat în Ucraina, au anunţat agenţiile de presă ruse.

„Delegaţia ucraineană a sosit la Belovejskaia Puşcia (un parc naţional situat la frontiera între Belarus şi Polonia), la bordul a două elicoptere, pentru negocieri cu Rusia”, a anunţat agenţia de presă TASS.

UPDATE ORA 15:50 Biden are luni o videoconferinţă cu Johnson, Macron şi Scholz despre războiul din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden are luni după-amiază, la ora 15:30 GMT (17:30 ora României), o reuniune prin legătură video cu premierul britanic Boris Johnson, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, dedicată ”ultimelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina”, potrivit unui anunţ al Casei Albe, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Conform agenţiei DPA, agenda iniţială a lui Biden pentru ziua de luni nu cuprindea această reuniune prin videoconferinţă.

UPDATE ORA 15:39 Ucraina: Autorităţile oraşului Harkov susţin că 133 de civili au fost ucişi de la începutul invaziei ruse

Autorităţile oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au declarat că 133 de civili au fost ucişi, dintre care cinci copii, de la începutul invaziei ruse, informează luni dpa.

De asemenea, 76 de membri ai forţelor armate ale Ucrainei au fost ucişi în lupte în şi în jurul acestui oraş, potrivit agenţiei de presă UNIAN, care citează Poliţia regiunii Harkov. Alte 443 de persoane au fost rănite, inclusiv 319 de civili.

UPDATE ORA 15:38 Vaticanul trimite doi cardinali în Ucraina pentru a oferi sprijin umanitar

Doi cardinali catolici urmează să sosească în Ucraina în următoarele zile pentru a oferi sprijin umanitar ţării afectate de invazia rusă, a anunţat luni Vaticanul, relatează dpa.

Cardinalul Konrad Krajewski, un polonez în vârsta de 58 de ani, este deja în drum spre graniţa Ucrainei cu Polonia pentru a discuta cu refugiaţii şi cu echipele de ajutor. Cardinalul Michael Czerny, un canadian în vârsta de 75 de ani, este aşteptat marţi în Ungaria, unde urmează să se întâlnească cu refugiaţii. Ambii urmează apoi să treacă graniţa pentru a ajunge în Ucraina.

UPDATE ORA 15:33 Ucraina: Preşedintele Franţei denunţă „cinismul moral şi politic” al lui Putin cu privire la culoarele umanitare

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni „cinismul moral şi politic” al lui Vladimir Putin, care propune culoare umanitare locuitorilor din mai multe oraşe din Ucraina pentru „a-i duce în Rusia”, informează AFP.

Ceea ce este necesar, „nu sunt pur şi simplu culoare (umanitare), care sunt imediat ameninţate, nu acest discurs ipocrit care constă în a spune: ‘Îi vom proteja pe oameni pentru a-i duce în Rusia'”, a declarat preşedintele francez într-un interviu pentru postul francez LCI. „Toate acestea nu sunt un lucru serios, este cinism moral şi politic, pe care nu pot să-l suport”, a adăugat Macron.

UPDATE ORA 15:22 AFP: Ucraina scoate în faţa presei soldaţi ruşi capturaţi pentru a se căi, într-o practică îndoielnică

Ucraina scoate în faţa presei soldaţi ruşi capturaţi pe front, forţaţi a se căi public, într-o practică îndoielnică de instrumentalizare a prizonierilor de război în scopuri propagandistice, comentează luni AFP.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a reamintit că inamicii capturaţi trebuie trataţi cu „demnitate”, în timp ce Moscova acuză în general Kievul că îi „torturează” pe militarii închişi, precizează agenţia franceză de presă.

Ucraina a fost atentă să îşi cultive imaginea în faţa agresorului rus, care i-a invadat teritoriul la 24 februarie, făcând sute de morţi în rândul civililor. Ucraina e devenit obiectul unei campanii de solidaritate internaţională fără precedent.

UPDATE ORA 15:05 Kremlinul afirmă că atacurile ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte condiţiile

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei Reuters că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Peskov a precizat că aceste condiţii au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev.

Reuters observă că aceasta este cea mai explicită expresie de până acum a termenilor pe care Moscova doreşte să îi impună ucrainenilor pentru a pune capăt aşa-numitei „operaţiuni militare speciale” începute acum 12 zile.

UPDATE ORA 14:25 Ucraina: O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, afirmă Crucea Roşie

O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, a afirmat Crucea Roşie internaţională luni, după eşuarea unor tentative pentru evacuarea de civili din acest port asediat din sud-estul Ucrainei, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare, informează AFP.

Dominik Stillhart, director de operaţiuni al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a explicat la BBC cu privire la culoarele umanitare că „problema sau provocarea este de a aduce cele două părţi la un acord care să fie concret, exploatabil şi precis”.

UPDATE ORA 14:21 Noile negocieri între Ucraina şi Rusia luni, la 14:00 GMT (16:00, ora Ucrainei), potrivit Kievului

A treia rundă a negocierilor între Ucraina şi Rusia este aşteptată să înceapă luni la 14:00 GMT (ora locală 16:00) în Ucraina, a anunţat pe Twitter un negociator ucrainean, relatează AFP şi Unian.

„Runda a treia. Debutul la 16:00, ora Kievului. Delegaţia, în aceeaşi componenţă”, a scris Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, membru al delegaţiei ucrainene, publicând fotografia sa cu un elicopter în fundal.

De cealaltă parte, Rusia nu a confirmat încă desfăşurarea acestei a treia runde de negocieri, notează AFP.

UPDATE ORA 13:07 Ucraina: Zelenski cere un embargou comercial internaţional împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina, propunând un boicot asupra petrolului şi a altor produse ruseşti şi oprirea exporturilor spre Rusia, relatează Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse în urma asaltului militar rus din Ucraina au izolat deja Rusia la un nivel nemaiîntâlnit până acum în cazul unei economii atât de mari.

UPDATE ORA 13:04 Primarul Kievului anunţă că în jurul capitalei ucrainene se dau lupte grele

Luptele între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore în jurul Kievului, a informat luni primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, transmite EFE.

„Au loc lupte grele în afara Kievului, unde duşmanul încearcă să distrugă (localităţile) Hostomel, Bucea, Vorzel şi Irpin şi ucide civili cu o violenţă ieşită din comun”, a insistat Kliciko, într-un discurs publicat pe conturile sale de social media.

UPDATE ORA 12:46 ONU: Sute de mii de persoane nu mai au acces la ajutoare în Ucraina din cauza încercuirii militare a unor oraşe

Sute de mii de persoane din interiorul Ucrainei nu mai au acces la ajutoare esenţiale din cauza încercuirii militare a unor oraşe, atrage atenţia ONU într-un raport publicat luni, făcând apel la crearea urgentă de culoare de trecere în condiţii de siguranţă, potrivit Reuters.

În prezent se depun eforturi pentru deschiderea de coridoare umanitare, după două zile de armistiţii încălcate care ar fi trebuit să permită plecarea civililor. Astfel de rute sunt de asemenea esenţiale pentru transportul de ajutoare, cum ar fi apă, mâncare şi medicamente.

UPDATE ORA 12:34 Ucraina dă asigurări că ”s-au făcut progrese semnificative” în privinţa livrărilor de arme de la partenerii săi internaţionali

Guvernul de la Kiev a dat asigurări că „s-au făcut progrese semnificative” împreună cu partenerii internaţionali pentru a soluţiona livrarea de arme şi muniţie pentru armata ucraineană, ceea ce va reprezenta „o surpriză pentru duşman”, transmite luni EFE.

„Nu voi comenta cu privire la livrările de arme şi muniţii, aceasta este o temă delicată. Haideţi să fie o surpriză pentru duşman. Dar să ştie doar atât: există progrese semnificative”, a insistat ministrul apărării Oleksii Reznikov într-o postare pe Facebook, citată de agenţia Ukrinform.

UPDATE ORA 11:50 Rusia, absentă de la audierile în faţa CIJ privind războiul din Ucraina (judecător)

Rusia a boicotat luni audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga în cadrul unei proceduri iniţiate de Ucraina, care va argumenta că Moscova a interpretat în mod fals legea cu privire la genocid pentru a-şi justifica invazia şi va solicita un ordin de urgenţă pentru stoparea ostilităţilor, relatează Reuters şi AFP.

Audierile au început la 09:00 GMT la Curtea Internaţională de Justiţie fără o reprezentare juridică din partea Rusiei.

UPDATE ORA 11:50 Rusia, absentă de la audierile în faţa CIJ privind războiul din Ucraina (judecător)

Rusia a boicotat luni audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga în cadrul unei proceduri iniţiate de Ucraina, care va argumenta că Moscova a interpretat în mod fals legea cu privire la genocid pentru a-şi justifica invazia şi va solicita un ordin de urgenţă pentru stoparea ostilităţilor, relatează Reuters şi AFP.

Audierile au început la 09:00 GMT la Curtea Internaţională de Justiţie fără o reprezentare juridică din partea Rusiei.

UPDATE ORA 11:50 Ucraina: Liderul localităţii Hostomel din apropiere de Kiev a fost ucis de trupele ruse, anunţă autorităţile locale

Liderul localităţii ucrainene Hostomel, în apropiere de capitala Kiev, a fost ucis, potrivit autorităţilor locale, relatează DPA.

Trupele ruse l-au împuşcat deliberat pe Iuri Prilipko, a anunţat luni pe Facebook consiliul local.

UPDATE ORA 11:36 Preşedintele Lituaniei îl atenţionează pe secretarul de stat al SUA că Putin nu se va opri în Ucraina

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenţionat luni pe secretarul american de stat Antony Blinken că un eşec în oprirea agresiunii ruse în Ucraina ar duce la un conflict global, relatează Reuters.

Adresându-i-se şefului diplomaţiei americane, care a început o vizită în statele baltice, Nauseda a spus că preşedintele rus Vladimir Putin „nu se va opri în Ucraina” şi că lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele disponibile”.

UPDATE ORA 11:16 Nouă persoane, ucise în bombardamentul rusesc asupra aeroportului din Viniţa

Nouă persoane au fost ucise duminică în bombardamentul efectuat de armata rusă asupra aeroportului din Viniţa, oraş situat circa 200 km sud-vest de Kiev, au anunţat luni serviciile de intervenţie ucrainene, citate de France Presse.

„Luni, la 05:00 GMT, 15 persoane au fost scoase de sub ruine, dintre care nouă erau decedate: cinci civili şi patru militari”, au indicat serviciile de intervenţie pe Telegram, precizând că se continuă căutările pentru a fi găsite şi alte eventuale victime.

UPDATE ORA 11:11 Kiev: Evacuarea cetăţenilor ucraineni în Rusia şi Belarus, ”complet imorală”

Propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este „complet imorală”, a comunicat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Cetăţenilor civili ucraineni trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele prin teritoriul ucrainean, a declarat el, acuzând Rusia că a împiedicat în mod deliberat tentativele anterioare de evacuare.

UPDATE ORA 10:54 Armata ucraineană vrea să arunce în aer reactorul nuclear experimental de la Institutul din Harkov, susţine Rusia

Forţele de securitate ucrainene şi batalionul naţionalist Azov intenţionează să arunce în aer un reactor de la Centrul Naţional de Cercetare al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov (estul Ucrainei) şi să acuze armata rusă că a lansat proiectile către un reactor nuclear experimental, a declarat luni Ministerul Apărării rus, citat de agenţia oficială de presă TASS.

„Forţele de securitate ale Ucrainei împreună cu militanţii batalionului Azov pun la cale o provocare cu posibilă contaminare radioactivă a zonei din apropierea oraşului Harkov. Naţionaliştii au minat un reactor la un sistem nuclear experimental situat la (Centrul Naţional de Cercetare) al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov. Armata ucraineană şi militanţii batalionului Azov plănuiesc să arunce în aer reactorul şi să acuze Forţele Armate Ruse că ar fi lansat o lovitură cu rachete asupra unui sistem nuclear experimental”, se arată într-un comunicat, care nu prezintă dovezi în sprijinul acuzaţiilor aduse.

UPDATE ORA 10:22 Ucraina şi Rusia se înfruntă luni la Curtea Internaţională de Justiţie pentru acuzaţia de ”genocid”

Ucraina va cere luni Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), să emită o hotărâre de urgenţă prin care să solicite Rusiei să îşi oprească invazia, considerând că argumentele folosite de Moscova pentru a-şi justifica atacul armat se bazează pe o interpretare eronată a legii genocidului, informează Reuters.

Deşi hotărârile curţii sunt obligatorii şi ţările le respectă în general, CIJ nu deţine mijloace directe pentru a asigura punerea în aplicare a acestora.

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că „operaţiunea militară specială” din Ucraina este necesară „pentru apărarea persoanelor care au fost victime ale intimidărilor şi genocidului”, referindu-se la locuitorii din estul acestei ţări a căror primă sau singură limbă vorbită este rusa.

UPDATE ORA 08:31 Ucraina şi Rusia se pregătesc pentru a treia rundă de negocieri de pace

După o săptămână şi jumătate de război, se aşteaptă ca Rusia şi Ucraina să se întâlnească luni pentru o a treia rundă de discuţii, ambele părţi sugerând anterior că aceasta ar putea avea loc luni, potrivit dpa.

Nu se cunoaşte deocamdată locul şi ora exactă a acestor discuţii.

UPDATE ORA 08:16 Moscova anunţă că va deschide culoare umanitare pentru evacuarea civililor de la Kiev şi alte oraşe de la 07:00 GMT

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî, transmit AFP şi Reuters, care citează Interfax.

‘Având în vedere situaţia umanitară dezastruoasă şi deteriorarea sa severă în oraşele Kiev, Harkov, Sumî şi Mariupol, şi de asemenea la cererea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron către preşedintele rus Vladimir Putin, armata rusă declară o încetare a focului şi deschiderea de coridoare umanitare din raţiuni umanitare începând de la 10:00 ora Moscovei (07:00 GMT), 7 martie’, a transmis Ministerul Apărării într-un comunicat transmis de Interfax.

UPDATE ORA 07:50 Washingtonul acuză Moscova că recrutează sirieni ca să lupte în Ucraina (presă)

Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani, potrivit AFP.

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, au indicat patru responsabili pentru cotidianul american.

ORA 07:48 Armata ucraineană anunţă că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, transmite dpa

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Trupele ruse mai „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”, se menţionează în buletin.

„Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda.

„Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie (pe care o vom purta) în zilele următoare”, a adăugat el.

Pe de altă parte, biroul preşedintelui ucrainean a anunţat că sute de mii de ucraineni trebuie evacuaţi din oraşele lor imediat.

Există deja câteva zeci de oraşe în opt regiuni din întreaga ţară unde situaţia umanitară este catastrofală, a relatat cotidianul Ukrainska Pravda, care a citat comentarii de la biroul prezidenţial, relatează dpa.

Potrivit ziarului menţionat, biroul preşedintelui ucrainean a acuzat Rusia că se foloseşte de coridoarele umanitare ca de un pretext pentru a-şi consolida poziţiile militare şi a cuceri total Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole