LIVE Președintele conduce ședința de guvern: Sunt necesare măsuri mai ferme. Circulația pe timpul nopții, restricționată

Președintele Klaus Iohannis conduce ședința de Guvern din această seară. Șeful statului spune, în contextul creșterii uriase a cazurilor de Covid-19, că sunt necesare măsuri mai ferme, fiindcă cele care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente.

„Mulțumesc pentru invitație. Mă bucur să vă revăd pe toți aici. Această bucurie este umbrită de evoluția pandemiei de la noi și cred că suntem pe bună dreptate cu toții îngrijorați.

Am avut azi aproape 10 mii de cazuri noi și mulți, prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național”, a declarat Iohannis.

Măsurile propuse de Iohannis

Klaus Iohannis spune că școlile trebuie să treacă în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obligatoriu peste tot în țară.

„Iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să circule cu încărcătură mult mai mică.

Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale.

Ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia. Vrem măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și vrem ca românii să continue viața în condiții cât mai aproape de normal”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a dat exemplul SUA

Cât despre campania electorală, Klaus Iohannis a spus că va fi una care se va desfășura în condiții foarte stricte.

„Vă invit să vă implicați total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor și în condiții de siguranță sanitară. Este posibil, am dovedit-o la alegerile locale.

Există multe discuții despre oportunitatea alegerilor în pandemie. Vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză”, a spus șeful statului.

Iohannis a dat exemplu alegerilor din SUA, care s-au desfășurat chiar dacă aici sunt raportate peste 100 de mii de cazuri pe zi.

„Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA. Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegerile în timp de criză.

În SUA au fost alegeri în condiții de 100 de mii de cazuri pe zi și a fost o prezență record.

Așa fac națiunile puternice și națiunea română este o națiune puternică și vom trece împreună prin această criză”, a mai spus Iohannis.

Ludovic Orban: Măsurile vor fi aplicabile de luni

La rândul său, premierul Orban a anunțat că măsurile prezentate de Klaus Iohannis trebuie transpuse în HG privind starea de alertă și a solicitat să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU și să fie adoptate de Guvern.

„Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni. E bine ca să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. Solicit tuturor conducătorilor de instituții fermitate și mobilizare maximă în aplicarea acestora.

 Îi mulțumesc mult domnului președinte și pentru poziția privind alegerile.

Suntem pregătiți pentru organizarea campaniei și zilei votului astfel încât riscul să fie egal cu zero. Celor care bat toba pentru amânarea alegerilor le aduc aminte că duminică au fost alegeri în România pentru președintele Republicii Moldova”, a precizat Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole