Locomotiva digitalizării României, Autoritatea pentru Digitalizarea României, merge „încet, încetișor, pe loc și deloc”

Publicat: 24 iul. 2025, 10:01, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Locomotiva digitalizării României, Autoritatea pentru Digitalizarea României, merge „încet, încetișor, pe loc și deloc”

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), condusă de Dragoș-Cristian Vlad, a fost constituită cu scopul de a accelera digitalizarea administrației publice centrale și locale, dar și a mediului privat. Însă, după cinci ani de la înființare, s-a constatat că ADR funcționează „încet, încetișor, pe loc și deloc”. 

ADR a fost creată în 2020 pentru „a realiza obiectivele ambițioase ale Guvernului României în sfera transformării digitale a societății românești”, iar de trei ani și jumătate este condusă de Dragoș-Cristina Vlad. Este forțat spus că este condusă de acesta pentru că, în realitate, instituția bate pasul și din cauza președintelului ADR. Un document al unor „băieți cu ochii roată” ajuns pe masa premierului Ilie Bolojan și a ministrului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului din România, Radu Miruță, și deținut și de PUTEREA, evidențiază că activitatea ADR e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire.

„ADR nu poate asigura un control eficient sau o evaluare riguroasă a rezultatelor” 

Conform raportului OCDE publicat în 2023, deși Autoritatea pentru Digitalizarea României are un rol formal stabilit, în practică acesta nu reușește să își consolideze autoritatea și influența în relațiile cu instituțiile publice. Funcțiile sale sunt reduse, centrate aproape exclusiv pe asistență tehnică, fără un mandat real de conducere sau coordonare a proceselor de digitalizare, abordate care marginalizează ADR și o împiedică să coordoneze strategic transformarea digitală la nivel național și local”, se menționează în acel document. În consecință, „apar proiecte fragmentate, suprapuneri de inițiative și un decalaj între strategiile centrale, cele instituționale și cele locale. Din cauza acestui mandat slab, ADR nu poate asigura un control eficient sau o evaluare riguroasă a rezultatelor, ceea ce duce la risipirea resurselor și la perpetuarea unor proiecte ineficiente”.  

„Mecanismele de coordonare interministerială s-au dovedit a fi ineficiente”

Documentul mai evidențiază faptul că „ADR rămâne o instituție cu un mandat formal puternic, dar cu o capacitate executivă limitată și o influență  reală slabă în raport cu celelalte instituții ale administrației centrale”.

Totodată se menționează că „În paralel, funcția de Chief Information Officer (CIO) guvernamental, consacrată legislativ, nu a fost operaționaliză corespunzător, iar mecanismele de coordonare interministerială s-au dovedit a fi ineficiente”.

Mai mult, „băieții cu ochii roată” au constatat că „Fragmentarea este vizibilă și la nivel sectorial, exemplul digitalizării în sănătate fiind emblematic: multiple structuri coexistă fără o linie de comandă clară”. Ca atare, se recomandă „clarificarea responsabilităților tuturor structurilor implicate în digitalizare, pentru a evita suprapunerea acestora” și „definirea unei organigrame coerente pentru transformarea digitală la nivel guvernamental, asumată politic”.

Poate noul ministru Radu Miruță va scana activitatea ADR și, totodată, va decide dacă mai este oportun ca Dragoș-Cristian Vlad să mai conducă această instituție, care se vrea a fi locomotiva digitalizării României?