Lovitură: Cum se explică valul verde? Un PARTID neașteptat ia avânt

Publicat: 02 iul. 2020, 14:01, de Roxana Roseti, în POLITICĂ , ? cititori
Lovitură: Cum se explică valul verde? Un PARTID neașteptat ia avânt

“Cum se explică acest val verde care ar putea reprezenta o cotitură în viața politică franceză?”, aceasta e întrebarea Radio France Internationale, care relatează despre cum tocmai se realizează o cotitură neașteptată în viața politică franceză. 

Ecologiștii francezi au înregistrat duminica trecută, la al doilea tur al localelor, rezultate excepționale.Astfel, mai multe orașe importante – Lyon, Bordeaux sau Strasbourg – vor fi gestionate de primari ecologiști. La Paris sau Marsilia, ecologiștii, aliați cu diferite mișcări de stânga, au favorizat victoriile. “Toate aceste orașe vor trebui să fie vitrina ecologiei politice care, iată, a intrat în faza ei de maturitate politică”, scrie Le Monde.Partidul verzilor, până acum doar forță de sprijin pentru socialiști, se impune așadar. Conștientizarea urgenței climatice, militantism local și respingerea puterii locale, iată cum se poate rezuma tripticul care a dus la victoria ecologiștilor în mai multe mari orașe francize, potrivit presei.

Tot potrivit presei franceze, opinia publică a conștientizat tot mai mult care sunt marile mize ecologice, grație diverselor manifestații pe aceasta temă organizate mai peste tot în lume în ultimele luni. Analiștii subliniază că, după ce ai stat închiși în case timp de două luni, cetățenii au resimțit nevoia mai mare a unor orașe în care se poate respira mai bine, în care să existe mai mult spațiu pentru biciclete și pietoni și în care să fie mai multe parcuri și spații verzi.

Erau morți și au reînviat!

De două decenii, localele sunt alegerile preferate ale ecologiștilor. Din păcate, de 6 ani încoace doar un singur mare oras, de peste 100.000 de locuitori, a fost administrat de verzi. E vorba de Grenoble, localitate aflată la poalele Alpilor francezi. Cei care au câștigat vin din societatea civilă, din sectorul asociativ, sunt ingineri, unii avocați sau medici, cu alte cuvinte, ecologiști pragmatici, mai mult sau mai puțin tineri. “În 2017, când Emmanuel Macron cucerea palatul Elysée și partidul său ocupa aproape întregul parlament, ecologiștii practic erau morți, nu mai existau. După un scor bun la europenele de anul trecut, ei revin acum în forță în marile orașe, cele în care alegătorii îl plebiscitau acum trei ani pe Emmanuel Macron dar de care s-au îndepărtat de atunci, treptat”, scrie L’Obs. Iar potrivit Le Monde, “ecologiștii rămân față în față cu socialiștii numai că, de această dată, ținând cont de valul verde, raportul de forțe se schimbă. Ecologiștii devin principala forță, nu prin greutatea aparatului lor ci impunându-și temele”.

Foto: Times Famous