EXIT-POLL-uri de șoc: Lovitură majoră pentru extrema dreaptă din Franța!

Publicat: 07 iul. 2024, 21:46, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
EXIT-POLL-uri de șoc: Lovitură majoră pentru extrema dreaptă din Franța!

Avem aici o veste bună! Extrema dreaptă din Franța încasează o palmă grea peste ceafă în turul doi al anticipatelor. Alianța stângii din Franța a câștigat alegerile legislative anticipate, conform primelor estimări. Noul Front Popular a învins blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron și a împins extrema dreaptă a lui Marine Le Pen pe locul trei. Aceasta este o victorie nu doar electorală, ci și ideologică, demonstrând că valorile solidarității, echității și sustenabilității au un loc important în inima electoratului francez. Familia Le Pen chițcăie teribil, Bardella acuză ”alianța dezonorabilă” iar la Kremlin se bocesc investițiile care nu au dat rod.

Alianța Stângii: un front unificat

Noul Front Popular (NFP), format din stânga radicală, socialiști, comuniști și ecologiști, a reușit să coaguleze diverse facțiuni sub un singur steag. Estimările sugerează că NFP va obține între 180 și 215 locuri în parlament, depășind chiar și cele mai optimiste previziuni. Această coaliție a demonstrat că, în ciuda diferențelor ideologice interne, un scop comun poate aduce rezultate spectaculoase.

Coaliția lui Macron: o luptă dificilă

Pentru Emmanuel Macron, aceste rezultate sunt o lovitură dureroasă. Coaliția centristă, care a dominat scena politică în ultimii ani, a fost devansată de NFP. Aceasta indică o schimbare semnificativă în atitudinea alegătorilor francezi, care par să fie dezamăgiți de politicile de centru și în căutare de alternative mai progresiste.

Extrema dreaptă: Marine Le Pen – înfrântă!

Marine Le Pen și partidul său, Adunarea Națională (RN), au fost împinși pe locul trei, o poziție mult sub așteptările lor. După ce RN a câștigat primul tur de scrutin, speranțele erau mari pentru o victorie finală. Însă mobilizarea masivă a votului anti-RN de către stânga și centru a fost decisivă. Aceasta este o înfrângere majoră pentru extrema dreaptă, care a mizat pe nemulțumirile populare și pe euroscepticism. După primul tur, Rassemblement National își frecau deja mânuțele de bucurie și așteptau trenul cu icre negre de la ruși.

Ciumafaia supremă a extremismului european a fost mofluzată grav și în loc să destupe șampania pregătită, se va mulțumi cu o vadră de vodcă, ca să treacă cu bine peste umilință. Ambițiile ei de mare lider se năruiesc din nou, umilitor, fiindcă francezii au decis, in extremis, că nu vor nesănătoși la cap la guvernare.

Extremiștii nu au cu cine să formeze majoritatea în Parlament

Rezultatul acestor alegeri va genera un parlament fragmentat, fără o majoritate clară. Aceasta ar putea duce la o perioadă de instabilitate politică, cu negocieri intense pentru formarea unei majorități funcționale. Dacă stânga va reuși să colaboreze eficient cu alte partide, Franța ar putea vedea o guvernare progresistă, axată pe reforme sociale și ecologice.

Le-a trecut glonțul pe la ureche…

Victoria Noului Front Popular este un semnal puternic că francezii doresc o schimbare. Este un triumf al valorilor progresiste și un refuz clar al politicilor de ură și diviziune promovate de extrema dreaptă. Rămâne de văzut cum se va desfășura această nouă eră politică, dar un lucru este sigur: votul din această duminică marchează începutul unei noi direcții pentru Franța.