Lovitură pentru industria farmaceutică: o echipă din China a reușit să vindece diabetul

Publicat: 16 mai 2025, 17:43, de Alice Călin, în Sănătate , ? cititori
Lovitură pentru industria farmaceutică: o echipă din China a reușit să vindece diabetul
Sursă foto: freepik.com / Aparat de măsurat glicemia

O tânără de 25 de ani din China a devenit prima persoană din lume care a fost declarată vindecată de diabet de tip 1. O procedură revoluționară realizată de cercetători de la Universitatea Peking din Beijing a reușit, astfel, să vindece diabetul. Cercetarea, publicată în revista Cell, oferă speranțe milioanelor de oameni celor care trăiesc cu această boală. Pe de altă parte, este o lovitură grea la adresa industriei farmaceutice.

Cum au reușit cercetătorii să vindece diabetul

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care distruge celulele producătoare de insulină din pancreas, scrie Cells4life.com. Fără acest hormon, glucoza rămâne în sânge și poate crea probleme grave precum orbirea, insuficiența renală sau cangrene care duc la amputații. Până acum, singura soluție era administrarea zilnică de insulină. Însă o echipă de cercetători chinezi a descoperit o alternativă promițătoare.

Cercetătorii au luat celule obișnuite din corpul a trei pacienți și le-au transformat în celule stem, capabile să devină aproape orice tip de celulă din organism. Din ele au creat celule similare celor din pancreas, cele care produc insulină. Acestea au fost introduse înapoi în corpul pacienților, cu speranța că vor relua producția naturală de insulină.

Prima pacientă a început să producă insulină în mod natural la doar două luni și jumătate după transplant și nu a mai avut nevoie de injecții timp de peste un an. Rezultatele pentru ceilalți doi pacienți sunt de asemenea promițătoare.

Speranțe pentru milioane de oameni afectați de boală

Transplantul de celule nu este o idee nouă, dar până acum a fost limitat de lipsa donatorilor și de necesitatea tratamentului imunosupresiv. Studii similare au folosit celule stem de la donatori, însă există riscul ca acelea să fie respinse de organism. Ceea ce face ca această cercetare să fie specială este faptul că s-au folosit celule proprii, modificate. Dacă această soluție poate fi reprodusă la scară largă, ar putea elimina nevoia de medicamente imunosupresoare.

Deși este o veste bună pentru milioane de oameni, industria farmaceutică nu este foarte fericită. Doar în SUA piața insulinei este evaluată la peste 20 de miliarde de dolari. Vindecarea diabetului, care până acum necesita tratament pe viață, este o adevărată amenințare la adresa industriei farmaceutice.