Lovitură pentru șoferi: Rovinieta se scumpește din toamnă, amenzile se dublează. Lista cu noile tarife și sancțiuni
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/09/rovinieta-amenzi.jpg)
Șoferii din România vor scoate din toamnă mai mulți bani din buzunar. Tarifele rovinietei pentru autoturisme vor crește de la 28 de euro la 50 de euro (TVA inclus), începând cu 1 septembrie 2025, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Iar cei care nu respectă regulile vor plăti scump: amenzile pentru lipsa acesteia se vor dubla, ajungând la 500–1.000 de lei.
Toamna începe cu tarife mai mari pentru șoferi: rovinieta se scumpește de la 1 septembrie
CNAIR a precizat că toate rovinietele achitate înainte de această dată rămân valabile pentru perioada de utilizare pentru care au fost emise. Autoritățile le recomandă șoferilor să verifice din timp valabilitatea și să evite circulația fără taxă, având în vedere noile sancțiuni mai dure.
Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a instituției:
„Începând cu 1 septembrie 2025, intră în vigoare Legea nr. 141/2025, care aduce următoarele modificări privind rovinieta pentru autoturisme: Tariful anual al rovinietei pentru autoturisme crește de la 28 € la 50 € (TVA inclus). Amenda pentru lipsa rovinietei se majorează, de la 250–500 lei la 500–1.000 lei. Tarifele achitate înainte de această dată rămân valabile pentru întreaga perioadă de valabilitate pentru care au fost emise”, anunță CNAIR.
Noile prețuri pentru rovinietă, pentru mașinile din categoria A:
- Valabilitate 1 zi: 3,5 euro
- Valabilitate 10 zile: 6 euro
- Valabilitate 30 zile: 9,5 euro
- Valabilitate 60 zile: 15 euro
România schimbă regulile: de la taxă fixă la tarifare pe distanță și poluare
Și nu este singura schimbare pentru posesorii de autovehicule. România se pregătește să renunțe la actuala rovinietă calculată pe perioade de timp și să implementeze un sistem electronic de tarifare mai precis și mai echitabil.
Proiectul, inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va introduce un mecanism care ia în calcul distanța efectiv parcursă și clasa de emisii Euro a vehiculului. Astfel, șoferii cu mașini mai poluante vor plăti mai mult, iar cei care circulă ocazional sau dețin vehicule mai eficiente vor fi taxați corespunzător.
Guvernul a aprobat pe 24 iulie 2025 nota de fundamentare pentru proiectul „Sistem electronic de tarifare rutieră – Lot 1 – Sistem informatic centralizat”, care are ca bază legală Legea nr. 226/2023. Proiectul se va desfăşura în trei etape, cu termen de finalizare în trimestrul al II‑lea din 2026.