Lovitură uriașă pentru turismul din Turcia! Rezervările în hoteluri din stațiuni cunoscute abia au atins 15%

Turismul Turciei riscă să intre în colaps din cauza pandemiei de coronavirus. Un astfel de scenariu va afecta întreaga economie a țării.

Efectele sunt deja vizibile, spun managerii din acest sector. Spre exemplu, un hotel din stațiunea Marmaris este rezervat în proporție de doar 15% pentru luna iunie. Deși aceasta este una dintre cele mai importante luni ale sezonului turistic și, de obicei, toate camerele sunt ocupate, pandemia și-a spus cuvântul. Pentru a face față, mai ales după sezonul de anul trecut, directorul hotelului a fost nevoit să concedieze o treime dintre angajați.

Economia întregii țări va fi afectată

Un colaps al turismului va afecta însă economia în ansamblul său. Turcia se bazează pe banii aduși de turiștii străini pentru a-și finanța datoria externă și deficitul de cont curent, care se ridică la cinci la sută din Produsul Intern Brut, și pentru a-și susține moneda, informează Digi24.

Veniturile din turism au devenit și mai importante după ce președintele Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Naționale în luna martie, ceea ce a determinat investitorii străini să renunțe la acțiuni și bonduri în valoare de 1,8 miliarde de dolari.

Într-un efort de a atrage vizitatorii străini, Erdogan a impus o carantină la nivel național în cea mai mare parte a lunii mai pentru a limita răspândirea virusului. Acest lucru a dus la scăderea numărului de cazuri zilnice de la 63.000 în aprilie la aproximativ 6.000 acum. În plus, turiștii nu sunt obligați să efectueze teste PCR.

Înainte de pandemie, sectorul turismului era responsabil pentru 13 la sută din Produsul Intern Brut. Dar, în cazul unui sezon slab, redresarea economiei turce va întârzia. Pentru acest an, economiștii estimează că Produsul Intern Brut al Turciei va crește cu 4-5 la sută.  

Creşterea numărului cazurilor de coronavirus înregistrată de Turcia în primăvară a determinat Rusia, Germania şi Marea Britanie, statele de origine pentru cei mai  mulți dintre turiștii acestei țări, să impună restricții severe de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Caracatița politică și de afaceri din Dolj, păstorită de SRI, denunțată...

Un denunț exploziv la Serviciul Român de Informații, făcut de un afacerist din Craiova, cu circa o lună înainte ca Eduard Hellving să plece...

Care este firma din Cluj la care apelează constructorii străini când...

În lumea construcțiilor de autostrăzi din România, există o firmă din Cluj pe care constructorii străini o caută atunci când se confruntă cu provocări...