Lucian Romașcanu, numit oficial la Curtea de Conturi Europeană, din partea României
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/10/Lucian-Romascanu-surprinde-din-nou.-Fostul-ministru-al-Culturii-a-avut-un-discurs.-religios-Am-in-minte-pilda-cu-talantul-din-Biblie.jpeg)
Lucian Romașcanu a fost numit oficial, marți, de Consiliul Uniunii Europene în funcția de membru al Curții de Conturi Europene, în calitate de reprezentant al României.
Lucian Romaşcanu, mandat de şase ani
Numirea sa survine la scurt timp după ce acesta și-a anunțat retragerea din viața politică și demisia din Partidul Social Democrat, pe 6 mai.
Potrivit comunicatului de presă emis de instituția europeană, Romașcanu va ocupa funcția pentru o perioadă de șase ani, între 1 iulie 2025 și 30 iunie 2031, înlocuindu-l pe Viorel Ștefan. Numirea a fost realizată în conformitate cu prevederile tratatului UE, pe baza propunerilor formulate de statele membre și după consultarea Parlamentului European.
Lucian Romașcanu are o carieră marcată de funcții publice importante în România, printre care cea de ministru al Culturii, senator și, cel mai recent, președinte al Consiliului Județean Buzău. Înainte de a intra în politică, Romașcanu a ocupat diferite funcții de conducere în sectorul privat.
„Domnul Romașcanu a deținut mai multe funcții publice în România: ministru al Culturii, senator şi, cel mai recent, preşedinte al Consiliului Județean Buzău. Anterior, a ocupat diferite posturi de management în sectorul privat din România.
Domnul Romaşcanu a fost numit membru al Curții de Conturi Europene pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2025 și 30 iunie 2031, în locul domnului Viorel Ştefan. Consiliul ia aceste decizii pe baza propunerilor formulate de statele membre și după consultarea Parlamentului European”, se arată în comunicat.
Conform tratatului de funcționare al Uniunii Europene, membrii Curții de Conturi trebuie să își exercite atribuțiile în deplină independență și în interesul general al Uniunii. Curtea de Conturi Europeană, cu sediul în Luxemburg, este instituția responsabilă de auditul extern al bugetului Uniunii Europene și are un rol esențial în asigurarea transparenței și responsabilității în gestionarea fondurilor europene.
Rapoartele și avizele Curții sunt cruciale în evaluarea corectitudinii cu care sunt gestionate resursele Uniunii și stau la baza deciziilor privind buna guvernanță financiară în statele membre.