Ludovic Orban, ales președintele Camerei Deputaților

Publicat: 22 dec. 2020, 09:24, de Raluca I. Heroiu, în POLITICĂ , ? cititori
Ludovic Orban, ales președintele Camerei Deputaților

Ludovic Orban a fost votat, luni spre marți noapte, în funcția de președinte al Camerei Deputaților. Pentru această funcție mai candida Alfred Simonis.

Orban  a obținut 179 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alfred Simonis, susținut de PSD, a obținut 110 voturi. Vicepreședinții Camerei Deputaților sunt Alexandru Rafila – PSD; Marius Budăi – PSD; Laurențiu Leoreanu – PNL și Cristina Prună – USR.

Secretari: Daniel Suciu – PSD; Cristian Buican – PNL; Oana Morariu – USR; Ovidiu Ganț – minorități naționale;

Chestori: Alexandra Presură – PSD; George Tuță – PNL; Antonio Andrusceac – AUR; Sereș Deneș – UDMR;

Circ în Parlament

Ședința s-a întins până târziu în noapte și a fost presărată de picanterii. Ședința din Camera Deputaților, prima a noului legislativ, a fost condusă de decanul de vârstă, care s-a nimerit a fi un deputat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Lucian Fedorov, 78 de ani.

Evident, fiind vorba de jurământul fiecărui deputat, 330 în total, ședința s-a prelungit. Feodorov a încercat să oprească ședința spre seară, motivând că este obosit, dar deputații nu au permis acest lucru. Dar, la ora 12.00, după ce deputații au depus jurământul, președintele de conjunctură a declarat ședința închisă.

Procedural nu avea voie înainte de a supune la vot cererea unei lider al deputaților din același partid. Cerere care susținea prelungirea ședinței până la votarea președintelui și care trebuia supusă la vot. Dar, după cum a declarat „am și eu o vârstă, am obosit”.

Feodorov a plecat din sală susținut de alți membri ai AUR, inclusiv de președintele acestuia, George Simion.