Luptă mare pentru proiectarea celui de al doilea pod peste Dunăre, la Giurgiu! Proiectanții au dat năvală la contractul de 61 milioane lei

Publicat: 08 iul. 2025, 21:19, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Luptă mare pentru proiectarea celui de al doilea pod peste Dunăre, la Giurgiu! Proiectanții au dat năvală la contractul de 61 milioane lei
Foto: Facebook Irinel Ionel Scrioșteanu

S-a mai făcut un pas important spre construirea celui de-al doilea pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, proiect vital pentru decongestionarea traficului din zonă. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a pus în joc o sumă cuprinsă între 60,8 milioane de lei și 71,9 milioane de lei (fără TVA) pentru Studiul de Fezabilitate al unui nou pod peste Dunăre, care să lege România de Bulgaria. Ar fi al treilea, după Podul Prieteniei (vechiul Giurgiu – Ruse I, inaugurat în 1954) și podul Vidin – Calafat (Podul Noua Europă, inaugurat în 2013).

Luptă mare pentru proiectarea celui de al doilea pod peste Dunăre de la Giurgiu

Este luptă mare pentru proiectarea celui de al doilea pod peste Dunăre de la Giurgiu, de care se vorbește de ani buni. Licitația a demarat de anul trecut, iar termenul de depunere a ofertelor s-a tot prelungit. Într-un final, CNAIR s-a trezit cu o avalanșă de ofertanți dornici să proiecteze podul Giurgiu – Ruse II.

Potrivit șefului CNAIR, Cristian Pistol, contractul pentru proiectarea celui de al doilea pod peste Dunăre, la Giurgiu, are 11 ofertanți. Este vorba de firme și asocieri de firme din România, Turcia, Italia, Spania, Portugalia, Bulgaria și chiar Japonia și Coreea de Sud.

Iată ofertanții:  

  1. Asocierea ACTIV PROIECTARE INFRASTRUCTURĂ S.R.L. (lider) – EMAY ULUSLARARASI MÜHENDISLIK VE MÜŞAVIRLIK AŞ (România – Turcia)
  2. CONSITRANS SRL (România)
  3. EGIS ROMANIA SA (România)
  4. Asocierea INFRANOVA SOLUTII TEHNICE IN CONSTRUCTII SRL (lider) – STUDIO CORONA S.R.L. CIVIL ENGINEERING – STRUCTURE GOGAN SRL (România – Italia)
  5. INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL (Spania)
  6. Asocierea MEGA MÜHENDISLIK MÜŞAVIRLIK A.Ş. (lider) – CCAT SOLUTION GRUP SRL (Turcia – România)
  7. Asocierea PADECO COMPANY LIMITED (lider) – PROJECT PLANNING & MANAGEMENT Ltd (Japonia – Bulgaria)
  8. Asocierea PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL (lider) – ROADS DESIGN SRL (România)
  9. Asocierea SPECIALIST CONSULTING SRL (lider) – SPECIALIST SMART GROUP S.R.L. -PERFECT CONSULT EUROPE S.R.L. – EUROCERAD INTERNATIONAL S.R.L. (România)
  10. Asocierea TPF INGINERIE SRL – TPF – CONSULTORES DE ENGENHARIA E ARQUITETURA (România – Portugalia)
  11. – Asocierea TQM MANAGEMENT SRL (lider) – DOHWA ENGINEERING CO. LTD (Romania – Coreea de Sud)

Valoarea estimată a contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate este de 60,87 milioane lei (fărăTVA), sumă asigurată prin CEF 2 (Mecanismul pentru Interconectarea Europei) – Componenta Mobilitate militară.

Ce trebuie să stabilească proiectantul

Studiul de fezabilitate, care trebuie să fie elaborat în maximum 23 de luni, trebuie să stabilească:

  • amplasamentul podului Giurgiu – Ruse 2;
  • tipul podului (doar rutier sau rutier și feroviar);
  • valoare construcției.

Prin construcția acestui nou pod se urmărește creșterea eficienței tehnico-economice a rețelei de transport dintre România si Bulgaria dar și pe axa europeană Nord – Sud, în noul context geo-politic.

Printre principalele caracteristici solicitate proiectantului regăsim: soluție de conectivitate la nivel de autostradă; posibila soluție de conectivitate la nivel de cale ferată, analizând realizarea conexiunii feroviare cu stația CF Giurgiu Nord și implicit cu CF102 București – Giurgiu Nord și CF103 Videle – Giurgiu (parte componentă a Coridorului European de marfă nr. 7).

Importanța podului Giurgiu – Ruse II

Acest pod peste Dunăre (Giurgiu – Ruse II) reprezintă un element important în construcția noului coridor european de transport 𝗧𝗘𝗡-𝗧 𝗠𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗕𝗮𝗹𝘁𝗶𝗰𝗮 – 𝗠𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗡𝗲𝗮𝗴𝗿𝗮 – 𝗠𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗘𝗴𝗲𝗲, care va ocoli Carpații prin nord – est pe teritoriul României și Ucrainei și va asigura conectivitatea între Grecia – Bulgaria – România (via acest nou pod Giurgiu – Ruse) – Ucraina (via Cernăuți, Lvov) – Polonia, cu legături către Portul Constanța și Iași – Chișinău – Odessa.

𝗧𝗘𝗡-𝗧 𝗠𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗕𝗮𝗹𝘁𝗶𝗰𝗮 – 𝗠𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗡𝗲𝗮𝗴𝗿𝗮 – 𝗠𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗘𝗴𝗲𝗲 este unul dintre cele 5 coridoare de conectivitate rutiere definit în cadrul 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗜𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟭-𝟮𝟬𝟯𝟬 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝗳𝗿𝗮𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮 ca și 𝗖𝗼𝗿𝗶𝗱𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗖𝗼𝗻𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗻𝗿. 𝟮 𝗠𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗮, care asigură legătura pe axa nord – sud între Moldova și Muntenia, dar și între țările estice europene, la nivel de tranzit continental pe o lungime de 570 km, prin următoarele drumuri de mare viteză:

  • Giurgiu – București
  • Autostrada Bucureștiului (A0)
  • București – Ploiești
  • Ploiești – Buzău
  • Buzău – Focșani
  • Focșani – Bacău
  • Bacău – Pașcani
  • Pașcani – Suceava
  • Suceava – Siret

Scopul construirii acestui nou pod peste Dunăre constă în creșterea eficienței tehnico-economice a rețelei de transport dintre România și Europa de Est, dar și restul țărilor menționate mai sus, îmbunătățind și conectivitatea atât la nivel regional, cât și la nivel european. Componenta feroviară ar putea fi utilizată și pentru o posibilă cale ferată de mare viteză între Grecia, Bulgaria și România.