Macron despre discuțiile cu Putin: „Nu este niciodată ceva plăcut”. Nu vede o „schimbare” înainte de „mijlocul lunii mai”

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, spune despre discuțiile telefonice cu președintele rus Vladimir Putin că “nu este niciodată ceva plăcut”, ceea ce îl face să nu aibă mari așteptări că ar putea să intervină o „schimbare” în conflictul ruso-ucrainean înainte de „mijlocul lunii mai”.

Macron vorbește de un dialog „ingrat” şi de „cinismul la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii” cu omologul său rus, Vladimir Putin, arătând că a primit „un refuz explicit” cu privire la o operaţiune umanitară la Mariupol. Dialogul „va fi fost util în pregătirea păcii de mâine”, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Acest rol de dialog cu preşedintele rus este ingrat, petrec ore întregi discutând. Cinismul este la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii, nu este niciodată ceva plăcut (…) Dar este datoria mea”, a declarat Macron pentru Le Parisien.

Anterior, Macron l-a acuzat pe premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care l-a criticat pentru că a vorbit cu Vladimir Putin, că este „un antisemit de extremă-dreaptă, care interzice persoanele LGBT”.

Poziția Moscovei cu privire la Mariupol

Moscova a calificat joi ca „absurde” declaraţiile purtătorului de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal „cu privire la presupusa lipsă de aprobare a Rusiei pentru evacuarea civililor din Mariupol”.

„Partea rusă este pregătită să desfăşoare coridoare umanitare în orice direcţie cât mai curând posibil şi să asigure evacuarea în siguranţă a civililor”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

Emmanuel Macron spune că „puterea rusă alege oamenii care ies pentru a-i duce în Rusia. Deci nu este o operaţiune umanitară. Franţa propune un coridor, cu Crucea Roşie Internaţională. Rusia îl refuză: asta o izolează diplomatic. (…) Când Franţa propune o operaţiune umanitară la Mariupol şi există un refuz explicit din partea preşedintelui rus, cel puţin lucrurile sunt clare”.

Joi, Gabriel Attal a declarat „în numele guvernului francez”, că „loviturile Rusiei împotriva spitalului de pediatrie din Mariupol (au fost) inumane şi laşe”.

Mariupol se află de săptămâni întregi sub asediul armatei ruse şi a aliaţilor săi, iar situaţia umanitară este catastrofală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...