Macron vrea să ajute Ucraina să strângă dovezi și să meargă în faţa Curţii Penale Internaţionale

Cel puţin 50 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise şi aproximativ o sută au fost rănite vineri, într-un atac cu rachete asupra gării din Kramatorsk din Ucraina. Moscova a negat imediat că este responsabilă pentru acest atac, spunând că nu are tipul de rachetă care a fost folosit şi acuzând Kievul că a pus la cale acest atac pentru a-i împiedica pe civili să fugă.

Ca răspuns la negările Moscovei în legătură cu uciderea civililor din diverse puncte ale Ucrainei, mai ales după masacrul din gara Kramatorsk, preşedintele Franței, Emmanuel Macron a declarat vineri că Franţa strânge dovezi despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina.
„Toţi am fost şocaţi şi bulversaţi, revoltaţi de imaginile din Bucea pe care le-am văzut în urmă cu câteva zile, astăzi la Kramatorsk, pe care le-am văzut la Mariupol, la Harkov” şi „din păcate pe care le vom descoperi în multe alte oraşe”, a spus Emmanuel Macron pe reţeaua de socializare Brut. „Chiar şi cu toată prudența maximă în calitate de şef al statului, pot spune că acestea sunt crime de război ale ruşilor”. După aceste afirmații, Emmanuel Macron a mai adăugat: „Vreau să adunăm dovezile. Am trimis jandarmi şi magistraţi să coopereze pentru a ajuta (…) să strângă dovezi privind vinovăţia soldaţilor ruşi şi identitatea acestor soldaţi ruşi. (…) Războiul pe care Rusia a hotărât să îl declanşeze împotriva poporului ucrainean şi-a schimbat natura în ultimele zile, din moment ce este clar că rușii au decis, în mod evident, să desfăşoare operaţiuni împotriva civililor într-un mod metodic, cu scene de violuri care sunt documentate, cu atrocităţi la adresa civililor”.

Emmanuel Macron doreşte ca Franţa să ajute justiţia ucraineană să strângă dovezi și să meargă în faţa Curţii Penale Internaţionale, ca Rusia să fie judecată pentru crime de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole