Macron vrea să sporească producţia de energie regenerabilă a Franţei „de două ori mai repede”

Publicat: 23 sept. 2022, 10:14, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Macron vrea să sporească producţia de energie regenerabilă a Franţei „de două ori mai repede”
Președintele Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea să accelereze semnificativ extinderea sectorului energiilor regenerabile, relatează DPA.

„Vreau ca proiectele din domeniul energiei regenerabile să fie realizate de două ori mai repede”, a spus Macron la inaugurarea oficială a primului parc eolian francez în mare de lângă Saint-Nazaire.

El a spus că legile trebuie adaptate şi procedurile accelerate pentru a produce energie verde mai rapid.

„Vecinii noştri au fost mult mai rapizi decât noi”, a spus Macron, referindu-se la alte state care şi-au mărit producţia de energie eoliană mai rapid.

Până în 2050, Franţa vrea să creeze circa 50 de parcuri eoliene în mare, cu o capacitate de 40 de gigawaţi, a spus el.

Primul parc eolian din largul coastei Saint-Nazaire, în vestul Franţei, va acoperi nevoile de electricitate a circa 300.000 de persoane, cu 80 de turbine eoliene cu o capacitate de 162 megawaţi.

Macron vrea să extindă şi producţia de energie eoliană pe teritoriul ţării, aceasta fiind generată în prezent în doar câteva regiuni din Franţa.

În acelaşi timp, Macron a confirmat că intenţionează să extindă şi sectorul nuclear în Franţa, cu saşe până la opt noi centrale planificate.

„Exclusiv regenerabile sau exclusiv nuclear nu funcţionează”, a spus Macron.

El a prezentat pentru prima dată strategia duală a Franţei într-un discurs privind politica energetică din februarie.

Cu cele 56 de centrale nucleare aflate pe teritoriul său, Franţa este al doilea cel mai mare generator de energie nucleară din lume, după SUA.