MAE a solicitat CEDO reexaminarea dosarului cu Asociația Composesoratul Borșa

Publicat: 15 feb. 2023, 13:33, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
MAE a solicitat CEDO reexaminarea dosarului cu Asociația Composesoratul Borșa
MAE

Agentul Guvernamental pentru CEDO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a solicitat Curții reexaminarea dosarului procesului pe care statul îl are cu Asociația Composesoratul Borșa, pentru retrocedarea a 17.000 hectare de pădure din zona Maramureșului, chiar în ziua în care ultima hotărâre devenea definitivă.

La data de 8 februarie 2023, Agentul Guvernamental pentru CEDO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a transmis o cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a grupului de cauze Văleanu și alții împotriva României (cererea nr. 59012/17 și alte 29), din care face parte și cauza Asociația Composesorală Borșa împotriva României (cererea nr. 16060/19), precizează MAE, într-un răspuns oficial pentru cotidianul național “România liberă”.

Aceeași sursă mai menționează: “Cererea de retrimitere a fost formulată în temeiul articolului 43 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, care stabilește că oricare dintre părțile într-o cauză poate solicita retrimiterea, în cazuri excepţionale, în termen de trei luni de la data hotărârii pronunțate de o Cameră a CEDO”.

Evaluarea cererii

MAE mai precizează că evaluarea admisibilităţii cererii de retrimitere este de competenţa unui Colegiu de cinci judecători ai Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului.

“Astfel, supunerea efectivă a cauzei spre reexaminarea Marii Camere este independentă de voinţa părţilor, fiind un atribut exclusiv al Colegiului de cinci judecători, care evaluează oportunitatea retrimiterii într-o procedură necontradictorie și nepublică”, ne-au mai explicat reprezentanții ministerului.

Totodată, MAE precizează că orice solicitare formulată în temeiul articolului 43 din Convenție trebuie să ţină cont de condiţiile generale de admisibilitate prevăzute în cuprinsul acestui articol şi dezvoltate în practica instanţei europene.

“Astfel, pentru a putea solicita retrimiterea cauzei, trebuie să fie îndeplinite două condiții cumulative principale, respectiv: (1) cererea să fie făcută într-un termen de trei luni de la data pronunțării hotărârii Camerei și (2) să fie invocate anumite „cazuri excepţionale” care justifică reexaminarea cauzei”, mai arată sursa citată.

Citește mai departe pe România Liberă.