MAE german: Evoluţiile din Republica Moldova reflectă începutul conflictului din Ucraina

Publicat: 01 mart. 2024, 08:31, de Vasile Bahrim, în Ultimă oră , ? cititori
MAE german: Evoluţiile din Republica Moldova reflectă începutul conflictului din Ucraina

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a trasat o paralelă între situația actuală din Republica Moldova și începuturile conflictului dintre Ucraina și Rusia, marcând anexarea Crimeei de către Moscova.

Baerbock a făcut aceste remarci în contextul în care liderii pro-ruși din Transnistria, regiune separatistă a Moldovei, au solicitat protecție din partea Rusiei.

Un congres al Transnistriei, nerecunoscută internațional, a solicitat miercuri Rusiei să apere regiunea de presiunile Moldovei. Detaliile exacte ale cererii Transnistriei către Rusia nu au fost imediat clarificate.

Baerbock a comparat această situație cu evenimentele din estul Ucrainei, unde minoritățile au fost folosite de președintele rus Vladimir Putin pentru a pregăti invazia Ucrainei.

„Folosirea referendumurilor false și a procedurilor ilegitime pentru a destabiliza o țară încalcă dreptul internațional,” a declarat ea, adăugând că Germania este conștientă de încercările de destabilizare a Moldovei din exterior.

Baerbock a afirmat că Germania susține dreptul Republicii Moldova la integritate teritorială. În 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea după un referendum nelegitim, nerecunoscut la nivel internațional.