MAE: Încă un cetățean român a fost evacuat din Afganistan cu al doilea zbor al aeronavei Forțelor Aeriene Române

Publicat: 20 aug. 2021, 09:15, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
MAE: Încă un cetățean român a fost evacuat din Afganistan cu al doilea zbor al aeronavei Forțelor Aeriene Române

Încă un cetățean român a fost evacuat din Afganistan de aeronava Fortelor Aeriene Române, potrivit Ministerului afacerilor externe.

Cetățeanul român, angajat al unei agenții NATO, a reușit să ajungă pe aeroportul internațional din Kabul și să fie preluat de avionul militar. La bord au urcat și trei cetățeni ai unor state europene aliate: un cetățean bulgar, unul britanic și unul american. Astfel, aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat, în condiții de siguranță, în cursul nopții de joi spre vineri pe aeroportul internațional din Kabul. Ca și în cazul primului zbor, pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

Aeronava Forțelor Aeriene Române i-a dus pe cetăâenii recuperați azi noapte la Islamabad, în Pakistan și asteaptă acolo până când va reveni pentru a recupera alti cetățeni români, când conditiile vor permite acest lucru si aceștia vor fi pe aeroport. Joi a fost evacuat primul cetățean român și dus la Islamabad.

Condiții de securitate deosebit de dificile și periculoase

Restul de 15 nu reușiseră să ajungă la aeroport din cauza condițiilor de securitate. Prezenț talibanilor pe străzi si în jurul aeroportului din Kabul face ca drumul spre aeroport să fie dificil. Celula de criză încearcă să îi aducă în siguranță până la aeroport pe ceilalți cetățeni români aflați în mai multe locuri din Kabul.

Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul, care nu au făcut posibil accesul altor cetățeni români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei românești de pe aeroportul din Kabul, persistă. În aceeași situație se află și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.