MAE: România a susţinut constant, în discuţiile de la nivelul UE, importanţa unui dialog activ între CE şi Ungaria

România a susţinut constant, în discuţiile de la nivelul UE, importanţa unui dialog activ între Comisia Europeană şi Ungaria, se arată într-un răspuns al MAE la solicitarea AGERPRES, privind faptul că Executivul comunitar a propus statelor membre să suspende finanţările europene pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea aplicării unor reforme.

“Propunerea avansată recent de către Comisia Europeană se bazează pe prevederile Regulamentului european privind instituirea unei condiţionalităţi orizontale pentru protecţia bugetului Uniunii, adoptat la nivel UE în 2020, ca parte a acordului privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. În contextul negocierilor pe marginea acestui regulament, România a susţinut instituirea unui mecanism care să asigure, de o manieră proporţională şi echilibrată, protecţia bugetului UE, respectiv asigurarea principiului transparenţei cheltuielilor publice şi a folosirii eficiente a fondurilor”, precizează Ministerul de Externe.

În acelaşi timp, arată sursa citată, “România a susţinut constant, în discuţiile de la nivelul UE, importanţa unui dialog activ între Comisia Europeană şi Ungaria care să conducă la degajarea de soluţii în sensul consolidării unităţii la nivel european”.

“Această abordare a României, bazată pe încurajarea dialogului direct şi constructiv, a fost, de altfel, reiterată recent şi de preşedintele României”, punctează MAE.

Referitor la recenta reuniune a Consiliului Afaceri Generale, care a avut loc la Bruxelles, marţi, aceasta “a inclus pe agendă cea de-a treia discuţie orizontală privind statul de drept, în baza raportului publicat de către Comisia Europeană în iulie 2022”.

“Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reiterat sprijinul României pentru acest exerciţiu şi a subliniat importanţa schimburilor de experienţă şi bune practici între statele membre. Pe fondul introducerii de recomandări specifice de ţară în raportul Comisiei Europene, secretarul de stat român a evidenţiat că această iniţiativă de consolidare a mecanismului reprezintă un pas înainte pentru evitarea duplicării cu alte mecanisme şi instrumente similare”, mai informează MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole