Mafia lemnului din Suceava, girată de Gheorghe Flutur, în vizorul DIICOT

Reținerea recentă de către DIICOT a unui angajat al Gărzii Forestiere Suceava a scos la lumină uriașa caracatiță a mafiei lemnului din această zonă, controlată de oamenii baronului PNL de Suceava, Gheorghe Flutur.

Prejudiciu de peste 570.000 de euro doar prin anularea aplicației SUMAL

Potrivit anchetatorilor, consilierul superior din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, Dănuț Pavel, este cercetat într-un dosar în care sunt vizate fraude silvice care s-au produs în perioada mai 2021 – ianuarie 2023. De fapt este acuzat că a anulat, fără drept, în aplicaţia informatică SUMAL 2.0 gestionată de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Serviciul Monitorizare Informatică a Trasabilităţii Materialului Lemnos în Silvicultură, un număr de 200 de avize de însoţire a materialelor lemnoase, care au fost emise de către 25 societăţi comerciale de pe raza judeţului Suceava ce au ca obiect de activitate exploatarea şi comercializarea materialelor lemnoase. ”Prin anularea acestor avize cantitatea de material lemnos a revenit scriptic în depozitul emitentului şi astfel s-a creat o provenienţă ilegală, condiţii în care există suspiciunea că cei 46 de operatorii economici implicaţi (expeditori şi destinatari) nu au evidenţiat în actele contabile sau în alte documente legale operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

În urma analizei situaţiei avizelor anulate fără drept s-a constatat faptul că a fost transportată cantitatea de 5.864 mc de material lemnos, în valoare totală de 2.865.461 de lei (aproximativ 574.000 euro)”, se arată în comunicatul transmis de anchetatori.

Cine sunt oamenii de la Garda Financiară Suceava garantați de baronului Gheorghe Flutur

Numai că în spatele acestui consilier superior de la Garda Forestieră Suceava se află un grup de interese bine organizat, care are la butoane pe doi dintre oamenii de încredere ai baronului liberal Gheorghe Flutur. Este vorba de inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, și de directorul împuternicit la conducerea Direcţiei de control al regimului silvic şi activităţii de vânătoare, consilierul superior Pavel Rusu. Practic, acest prejudiciu de peste 570.000 de euro este opera hoților de lemne care au beneficiat de faptul că a fost anulată aplicația SUMAL de către consilierul Dănuț Pavel.

Însă, un raport extrem de bine documentat de către oamenii bine informați ajuns la ministrul UDMR al Mediului, Barna Tanczos, dar și la procurorii DIICOT, aflat și în posesia noastră, evidențiază că mafia hoților de lemne este dirijată de către consilierul superior Pavel Rusu cu girul inspectorul șef Mihai Gășpărel. Tot acel raport, evidențiază că tătucul șef al celor doi șefi de la Garda Forestieră Suceava este baronul liberal Gheorghe Flutur ”ajutat” de deputatul PSD de Suceava Ion Stan.

”Extensia aplicației SUMAL 2.0 accesată pe ascuns de Pavel Rusu pentru a pune presiune pe agenții economici”

”Rusu Pavel, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, a lucrat o perioadă de circa 6 luni (detașat) la DIICOT-Structura Centrală, ca specialist în domeniul silvic, acolo unde a dobândit și unele cunoștințe de drept penal, fapt pentru care și-a atras porecla de ”procurorul”. Cel în cauză, în baza funcției deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava, are acces la toate bazele de date de care dispune instituția, inclusiv la baza de date privind ”o extensie” a aplicației SUMAL 2.0, extensie care nu are caracter public, putând fi accesată de către anumiți reprezentanți ai instituției din care face parte și Pavel Rusu.

Exploatând aceste date pentru a ”pune presiune” pe agenții economici care au ca obiect de activitate debitarea și transportul material lemnos, Rusu Pavel a atras de partea sa pe activistul de mediu B.D. căruia îi furnizează date rezultate din extensia programului SUMAL 2.0 și pe care îl instigă să denunțe prin apel 112 atât ilegale dar și transporturi ilegale de material lemnos, precum și de a publica pe paginile de Facebook. Aceste aspecte au făcut ca reprezentanții mediului privat care acționează în domeniul debitării și comercializării de cherestea să dobândească o anumită stare ”de temere” față de Rusu Pavel, fapt pentru care unii dintre aceștia au încercat și reușit să obțină ”protecția” funcționarului public”. Unul dintre aceștia este Ștefănoaia Ion, asociat unic administrator la SC Lăcusta Prodcom SRL”, se menționează în raportul ajuns la ministrul Barna Tanczos și la DIICOT.

De asemenea, se precizează că acest agent economic a furnizat masa lemnoasă, circa 80 mc, pentru construcția casei de vacanță a lui Pavel Rusu de pe strada Valea Seacă din Câmpulung Moldovenesc.

Bani mulți în jocul …săgeților

Tot în acel raport se subliniază faptul că ”în perioada ultimilor 5-6 ani de zile, Pavel Rusu a achiziționat, prin interpuși, un număr de două apartamente pe raza municipiului Suceava, al căror proprietar este chiar cel în cauză, care sunt închiriate cu suma între 200-300 de euro/lună/apartament”, dar care nu sunt menționate în declarațiile de avere.

De asemenea, raportul evidențiază că ”sumele de bani folosite de Rusu Pavel pentru achiziționarea/cumpărarea apartamentelor provin din mita oferită de mai mulți agenți economici, în special cei din zona Fălticeni”. Printre cei care ”au dat sume de bani drept mită lui Rusu Pavel se numără Pârlac Vasile și Gherman Ștefan” care fac obiectul unei cauze penale, fapt pentru care Rusu cam tremură. Însă, raportul mai evidențiază faptul că ”oamenii de încredere ai lui Rusu Pavel sunt colegii lui de serviciu Istvan Erno și Ștefănoaia Neculai”, ”cei care îndeplinesc dispozițiile sale în sensul neaplicării unor măsuri legale agenților economici protejați de el”.

Ca urmare a acestor ”performanțe” consilierul superior Pavel Rusu a cam devenit invizibil în ultimul an de zile prin zona sa de activitate, iar șeful său, Mihai Gășpărel, ar cam vrea să plece de la Garda Forestieră, dar nu prea mai are cum că deh… este cam prins în hora lui Pavel Rusu și a agenților economici din zonă.

În schimb, tătucul lor, Gheorghe Flutur, se jură că nici usturoi n-a mâncat și nici gura nu-i miroase.

12 COMENTARII

  1. Se da șpagă până la ultimul nivel al statului, chear dacă avem instituții în care funcționarii sunt plătiti cu zeci de mii de eu pe luna ( vezi asf) ii doare încurc, fiindcă nu au patron, au partid.

  2. Deputatul Gheorghe Șoldan e ingrijorat de situația pădurilor din județul Suceava. Oare nu știe că șeful lui, Stan, e bun prieten cu hoții de păduri, Alpin Oil din comuna Cornu Luncii. Câte chermeze face șeful PSD pe la Găinești.

  3. Gheorghe te pricepi la ieșiri în centru Sucevei pentru publicitate . Te așteptăm ca să ieși în cenntrul Sucevei împreună cu Î.P.S. Calinic și cu o Biblie în mînă , să juri înaintea lui DUMNEZEU și a noastră că NU ai furat nici un vreasc din pădure , NU ai primit nici un leu , mită de la nimeni pentru ca ei să fure lemne , fără frică , deoarece tu ești șeful de la butoane !

  4. În fiecare noapte coboară 25/30 camioane cu bușteni din deal, dinspre Ostra. De ce nu opriți această exploatare, acest masacru al pădurilor ??!!! Verificați e totul real. Cei de la butoane chiar nu vor să înțeleagă că nu vor lua nimic cu ei în mormânt, acolo unde le dorim cu toții cred, să ajungă cât mai repede. Iadul o să vă mănânce neisprăviților!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...