Magistrat ucrainean răpit din centrul Chișinăului. Judecătorul se ascundea după ce fusese acuzat de fapte de corupție

Judecătorul ucrainean, Nicolai Ceaus, a fost răpit sâmbătă de trei persoane din curtea unui bloc de locuințe din centrul capitalei Moldovei. Magistratul fugise de cinci ani din Ucraina, după ce fusese acuzat că a primit o mită de 150.000 dolari, ascunsă în mai multe borcane.

Judecătorul se afla în Chișinău iar cererea sa de azil politic fusese deja respinsă de instanțele de judecată. Anunțul dispariției a fost făcut public de Iulian Bălan, avocatul lui Ceaus (foto agora.md).

„A fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută. În situația dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja. Toți care cunosc careva informații la subiectul dat vă rog să o comunicați poliției”, a scris avocatul.

Conform publicației agora.md, judecătorul ucrainean s-ar afla la Chișinău din 2016. Mai mult, a fost chiar reţinut în martie 2017 după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, recunoscând că a trecut ilegal frontiera. În același timp, a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa, scrie sursa citată.

Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul parlamentului ucrainean. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.

Poliția din R. Moldova confirmă că un bărbat de 54 de ani a fost răpit, de trei persoane, din curtea unui bloc de locuit din sectorul Centru al capitalei, fără a preciza despre cine e vorba.

„Poliția a fost sesizată în jurul orei 13:15. La moment, ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind toate măsurile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe caz e inițiat un proces penal”, au transmis oamenii legii.

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a emis decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, precum şi ale unor oameni de afaceri.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole