Magistrat ucrainean răpit din centrul Chișinăului. Judecătorul se ascundea după ce fusese acuzat de fapte de corupție

Judecătorul ucrainean, Nicolai Ceaus, a fost răpit sâmbătă de trei persoane din curtea unui bloc de locuințe din centrul capitalei Moldovei. Magistratul fugise de cinci ani din Ucraina, după ce fusese acuzat că a primit o mită de 150.000 dolari, ascunsă în mai multe borcane.

Judecătorul se afla în Chișinău iar cererea sa de azil politic fusese deja respinsă de instanțele de judecată. Anunțul dispariției a fost făcut public de Iulian Bălan, avocatul lui Ceaus (foto agora.md).

„A fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută. În situația dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja. Toți care cunosc careva informații la subiectul dat vă rog să o comunicați poliției”, a scris avocatul.

Conform publicației agora.md, judecătorul ucrainean s-ar afla la Chișinău din 2016. Mai mult, a fost chiar reţinut în martie 2017 după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, recunoscând că a trecut ilegal frontiera. În același timp, a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa, scrie sursa citată.

Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul parlamentului ucrainean. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.

Poliția din R. Moldova confirmă că un bărbat de 54 de ani a fost răpit, de trei persoane, din curtea unui bloc de locuit din sectorul Centru al capitalei, fără a preciza despre cine e vorba.

„Poliția a fost sesizată în jurul orei 13:15. La moment, ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind toate măsurile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe caz e inițiat un proces penal”, au transmis oamenii legii.

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a emis decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, precum şi ale unor oameni de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...