Magistrații au găsit un nou motiv să amâne dosarul Revoluției, în care Iliescu e cercetat pentru crime împotriva umanității

Publicat: 30 ian. 2023, 10:05, de Autor: Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
Magistrații au găsit un nou motiv să amâne dosarul Revoluției, în care Iliescu e cercetat pentru crime împotriva umanității

În loc să fie soluționat, la două decenii de când a fost deschis, dosarul Revoluției române ar putea fi plimbat la o altă instanță. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a pus vineri în discuție, din oficiu, competența judecării dosarului Revoluției din 1989, așa că ar putea fi mutat de la Curtea Supremă la Curtea de Apel București.

Judecătorii motivează că nu au competență în judecarea lui Ion Iliescu, principalul inculpat în dosar, pe motiv că la dat respectivă nu era președintele României.

Conform Europa Liberă, ÎCCJ a rămas în pronunțare și le-a dat părților din dosar două săptămâni pentru a depune concluzii. Decizia ar urma să fie pronunțată peste o lună.

„Rechizitoriul neclar și bâjbâiala judiciară vor duce cel mai sigur către o declinare de competență și evident alte termene lungi”, susține avocatul Adrian Cuculis,c e apără o parte dintre victimele de la dosar.

În dosarul Revoluției sunt trimiși în judecată fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

Ping – pong juridic

Interesant este că, în periplul său prin instanțe, dosarul Revoluției a mai trecut pe la Înalta Curte, fără ca magistrații de aici să ridice problema necompetenței.

În 2021, judecătorii ICCJ au decis ca dosarul Revoluției să se întoarcă la Parchetul Militar, după ce în octombrie 2020, aceeași Curte Supremă exclusese mai multe probe din dosar.

„Cum de atunci – când au judecat pentru a restitui dosarul la Parchetul Militar – nu și-au pus problema competenței și acum brusc își pun problema. În Camera Preliminară ești obligat să verifici competența. E ceva ciudat aici. Dacă era o problemă de necompetență trebuia ridicată de atunci, nu acum, că doar nu au descoperit după 33 de ani că Iliescu nu era președinte la data Revoluției”, au declarat surse din magistratură pentru Europa Liberă.

O altă problemă este aceea că în situația în care dosarul ajunge la Curtea Apel, va fi judecat de un judecător, cu recurs la Înalta Curte la completul de 3 judecători. În cazul în care dosarul rămâne la Înalta la Curte, la competul de 3 judecători, recursul se face la completul de 5 judecători.

Deci, în prima situație – la Curtea de Apel – dosarul Revoluției va fi judecat de 4 judecători, iar în a doua – la Înalta Curte – de 8 judecători.

Dosarul vizează perioada 22 decembrie, orele 16.00 și 30 decembrie 1989, în care s-au înregistrat 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Ion Iliescu este acuzat că, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.