Mai multe incendii produse în ultimul an la Galați au fost, de fapt, reglări de conturi

Se pare că noua metodă largă răspândită în „reglările de conturi” în afaceri, în disputele din lumea interlopă sau chiar în cazurile de gelozie conjugală, a devenit incendierea mașinii sau a casei rivalului.

Chiar dacă anchetele oficiale nu au oferit prea multe detalii, în trei cazuri de incendieri intenționate ale unor mașini, dar și în cazul incendiului devastator care a distrus sâmbătă un restaurant situat în apropierea orașului, pe Drumul Național 26, sunt detalii ce indică „reglări de conturi”.

Incendiul produs sâmbătă la „Hanu Vânătorului”, de la marginea Galațiului, s-a soldat cu pagube imense. Au ars patru corpuri de clădire cu o suprafață totală de 5.000 mp, cu toate amenajările și dotările din interior, mobilier, electrocasnice, echipamente. Flăcările amenințau să cuprindă și locuințele din jur. Nu au fost înregistrate victime, dar au fost evacuate 15 persoane.

A fost surprinzătoare intensitatea incendiului, pentru că flăcările s-au extins foarte repede între clădiri aflate la de 50 – 100 de metri distanță una de cealaltă. Echipajele de pompieri au intervenit cu opt autospeciale de pompieri și o autoscară și au lucrat 11 ore la izolarea și stingerea incendiului. ISU a stabilit că incendiul ar fi fost provocat de la un scurt-circuit produs la o ladă frigorifică.

„Soțul meu a fost amenințat de nenumărate ori că i se va da foc”

Dar nu se poate să nu luăm în calcul și declarația soției lui Gheorghiță Suvejanu, patronul restaurantului. Femeia le-a declarat jurnaliștilor că incendiul a fost provocat intenționat: „A fost o mână criminală. Cu siguranță. Focul nu avea cum să se extindă atât de repede. Soțul meu a fost amenințat de nenumărate ori că i se va da foc”.

Există destule indicii cu privire la faptul că patronul restaurantului, Gheorghiță Suvejanu, este implicat în activități care ar fi putut determina o „reglare de conturi”. Anul trecut, el a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a fost reținut de polițiști de proxenetism, camătă, șantaj, spălare de bani și fals.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, Suvejanu ar fi determinat două femei să se prostitueze, facilitându-le oferirea de servicii sexuale pe bani în diferite țări europene și obținând aproape 300.000 de euro din exploatarea sexuală a acestora.

El a mai fost acuzat și pentru camătă, pentru că acorda împrumuturi în valoare de mii de euro pentru o dobândă lunară de 10%. Unul din clienții care nu și-a mai putut plăti împrumutul s-a plâns polițiștilor că Suvejanu l-a amenințat în rânduri repetate cu acte de violență, pentru a-l determina să îi restituie banii.

Gheorghiță Suvejanu a mai fost acuzat de evaziune fiscală, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani în formă continuată. În aceste condiții, sunt suficiente motive pentru a fi luată în calcul ipoteza „reglării de conturi”.

Incendii succesive

Cum pot să ia foc în același timp două mașini ale aceluiași proprietar, parcate la distanță una de alta?

În luna martie, într-un incendiu produs în cartierul Mazepa, din centrul Galațiului au ars complet două autoturisme și au fost distruse alte patru autoturisme.

Incendii Galati
Incendii Galati

Este surprinzător că au fost cuprinse de flăcările violente două autoturisme, un „Mini Cooper” și un „Hyundai”, parcate în locuri diferite, dar aparținând aceluiași proprietar, adică patroanei restaurantului „Mon Caprice”, din centrul orașului.

În urma primelor investigații, specialiștii au stabilit că cele două autoturisme, „Mini Cooper” și „Hyundai”, distruse în proporție de 100%, au fost incendiate intenționat, fiind vizat proprietarul acestora. La Secția 1 de Poliție Galați a fost deschis un dosar penal pentru distrugere.

„Reglările de conturi” din gelozie sau afaceri

În octombrie 2021, un jandarm înverșunat de gelozie a dat foc unei întregi parcări din centrul Galațiului pentru a se răzbuna incendiind mașina actualului  partener al fostei sale soții. În seara de 12 octombrie, nouă mașini au fost distruse de un puternic incendiu izbucnit în parcarea blocului BR5, de pe strada Brăilei.

Din cercetările pompierilor de la ISU Galați a rezultat că incendiul a fost provocat prin incendierea uneia din mașini.

După primele cercetări ale Poliției, ancheta a fost preluată de procurorii de la Parchetul Militar Iași, care au stabilit că cel care a provocat incendiul este George Daniel Băcanu, căpitan la Inspectoratul Județean al Jandarmeriei din Galați, care „pe fondul geloziei, a provocat un incendiu care a distrus nouă maşini aflate în parcarea unui bloc din municipiul Galaţi”

El a fost arestat preventiv pe 26 octombrie, după ce procurorii de la Parchetul Militar Iași au constatat că a premeditat incendierea celor nouă mașini, deoarece, pentru a-și crea un alibi, după ce a produs incendiul căpitanul a determinat doi jandarmi aflați în serviciul de pază la Prefectura Galați și sucursala BNR să întocmească procese verbale conform cărora el i-ar fi controlat în acea seară și nu se putea afla în același timp la locul producerii incendiului.

Închisoare pentru distrugere

În luna martie, în dosarul 80/739/2021, Tribunalul Militar Iași l-a condamnat pe George Daniel Băcanu la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare, pentru distrugere, conform art 253 din Noul Cod Penal.

Jandarmul a atacat sentința Tribunalului Militar Iași la cea mai înaltă instanță militară, Curtea Militară de Apel București, iar magistrații acestei instanțe au suspendat decizia Tribunalului Militar și au respins și apelul Parchetului Militar Iași, dispunând ca Băcanu să fie pus în libertate din arest preventiv și să nu mai execute nicio zi de închisoare.

Un alt incendiu din toamna trecută a distrus un „Range Rover” parcat pe strada Portului, care aparține unui om de afaceri „executat” tot prin incendierea mașinii.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole